Ruční výroba ozdob z foukaných skleněných perlí z Poniklé je na seznamu kulturního dědictví UNESCO už 2 roky

Už 120letou tradici má ponikelská sklářská firma Rautis, která udržuje ruční výrobu perličkových vánočních ozdob z konce 19. století. Perlařské řemeslo je právě 2 roky na seznamu nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO. Jak se daří držet při životě výjimečnou výrobu se za majitelem firmy Markem Kulhavým, vydal zjistit redaktor Jaroslav Hoření.

„Co se týče UNESCA, tak po těch dvou letech je znát ten zápis třeba na tom, že mnohem víc komunikujeme a mnohem víc řešíme spoustu výstav a spoustu různých věcí s různými institucemi. Je to většinou víc práce, ale je to prostě nějaká prezentace toho řemesla, my to máme rádi. A taky zahraniční zákazníci na to slyší,“ nastínil Marek Kulhavý.

Například ze stánku firmy Rautis na adventních trzích na pražském Staroměstském náměstí se podle něj stala jedna z atrakcí pro turisty při prohlídce hlavího města.

„Průvodci, co vodí cizince po Praze, tak je vodí přímo k našemu stánku, že tam je to UNESCO,“ vysvětlil Marek Kulhavý. Někteří ze zahraničních turistů se pak přijedou podívat i na exkurzi do výrobních prostor firmy přímo v Poniklé.

Jak se foukači skleněných perlí z krkonošské obce potýkají s vysokými cenami energií, i co plánují v roce 2023, to se dozvíte při poslechu rozhovoru s majitelem firmy Rautis Markem Kulhavým.

Spustit audio

Související