Třicetimetrový obr Máza hlídá vstup do nového dětského lesoparku v Podještědí

5. srpen 2017

V Rozstání pod horou Ještěd, v na místě kam prý ráda chodívala na procházky česká spisovatelka Karolína Světlá, vyrostl nový dětský lesopark. Malí návštěvníci v něm najdou třeba dřevěný hrad, lanové prolézačky nebo labyrint ze stromků. Vstup do pohádkově laděného areálu hlídá socha spícího obra Mázy, který dostal jméno podle nedaleké Mazovy Horky.

„Celá ta myšlenka je postavená na pověsti o čertech, a tam v tom vystupují dva obři. Ti si vymysleli, že tady postaví tu Horku. Ale došlo jim kamení a tak začali brát čertům čedič. Čerti se naštvali a obr Máza, když byl unaven a tady spal, tak přišel jeden z čertů a zaklel ho. Takže je potřeba ho nějakým způsobem oživit,“ vysvětlil Miloš Vajner, který si kamenného obra Mázu i celý koncept dětského lesoparku vymyslel.

Dřevěný hrad v novém dětském lesoparku v Rozstání

„Ten obr bude mít senzory v uších, takže když mu budu křičet do jednoho ucha, tak tam bude nahodile věty odpovídat. Z druhého ucha bude mluvit jinou soustavu vět. Navíc tady bude pohybové čidlo, takže když lidé půjdou kolem po cestičce, tak obr začne mlaskat a začne se jako probouzet,“ popsal Miloš Vajner, jak bude obr Máza po dokončení vypadat.

V dřevěných domcích můžou výletníci také přespat

Nad obrem je ploše sedmi hektarů pohádkový lesopark s řadou dětských atrakcí propojených sítí cest a stezek. Děti tam najdou třeba dřevěný hrad, smrčkový labyrint, lanové prolézačky nebo malé domky, ve kterých můžou malí výletníci i přespat. Nedaleko parku je také známá Čertova zeď, kterou podle pověsti postavili čerti. Jde o pověst, která dala vzniknout soše obra. Čedičová zeď má ale podle geologů jiný původ. Vznikla v třetihorách při zemětřesení, při kterém pukl gigantický pískovcový pás mezi Ještědem a Bezdězem a do vzniklé pukliny se vlila čedičová láva. Ta poté ztuhla do podoby hradby.

autoři: Ivana Bernáthová , mib
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka