Okresní soud v Jablonci nad Nisou uložil dozorcům, kteří podle obžaloby bili odsouzeného ve věznici v Rýnovicích, podmíněné tresty

27. duben 2022 14:50

Soud 27. dubna 2022 rozhodl v případě tří dozorců z věznice v Rýnovicích. Podle obžaloby svévolně trestali vězně, a to i fyzicky. Všichni dostali podmíněné tresty. Rozsudek zatím není pravomocný, obžalovaní se proti němu na místě odvolali. Vinu odmítají. Státní zástupce si nechal lhůtu na rozmyšlenou.

Čtěte také

Osmadvacetiletého dozorce soud potrestal třemi roky vězení s podmínečným odkladem na pět let a zákazem výkonu povolání. Jeho jednatřicetiletému bratrovi uložil tři roky vězení s odkladem na tři roky a zákaz činnosti a poslednímu, osmačtyřicetiletému dozorci, deset měsíců vězení s odkladem na 18 měsíců. Napadenému vězni by navíc měli zaplatit za újmu 20,000 korun. Státní zástupce Jan Černý je s rozhodnutím soudu spokojený, přihlédl totiž k jeho návrhu.

Dvěma obžalovaným přitom hrozil trest až 10 let nepodmíněně a třetímu 5 let. Soud nakonec uložil nízké tresty, protože soudkyně Jaroslava Opatrná zohlednila jednak charakter vězně i složitou situaci, ve které se dozorci nacházeli.

Sloužili ve dvanáctihodinových směnách a mnohdy kvůli personální krizi měli osobní volno pouhých 12 hodin. To je ale podle soudkyně neomlouvá za to, že nezvládli vypjaté emoční situace a místo toho, aby postupovali zákonným způsobem, vězně svévolně trestali za nepřístojné chování.

Podle psycholožky, která před soudem také vypovídala, má vězeň velmi komplikovanou osobnost, je špatně zvladatelný, se sklony k dětinskému jednání. Dozorce vysloveně bombardoval svými oprávněnými, ale i neoprávněnými požadavky prostřednictvím takzvané hlásky, která navíc nejde vypnout. Dozorci pak vězně potrestali bitím, kopanci, nebo zákazem vycházky.

Mluvčí věznice Rýnovice Monika Králová už dříve sdělila, že věznice ctí presumpci neviny a nikdo z obžalovaných dozorců mimo službu postavený nebyl. Na tomto se podle ní nic nemění, protože věznice zatím žádné oficiální stanovisko neobdržela.

Za stejné skutky před soudem stojí v dalších třech kauzách dalších 12 obžalovaných z Rýnovic. Rozsudek v těchto případech zatím nepadl.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související