Konec léta za vysokými zdmi a ostnatými dráty. Ovoce a zeleninu sklízí i ve vězeňském areálu

21. září 2021

Je tu čas poslední sklizně ovoce a zeleniny na zahrádkách. Lidé je většinou mívají u svých domů, nebo v zahrádkářských koloniích. Naše redaktorka Ivana Bernáthová si ale vyhlédla jednu velmi neobvyklou zahradu.

Celoročně máme jahody, na skalce pěstujeme bylinky a ve skleníku papriky, rajčata a okurky, a měli jsme i melouny…
odsouzený zahradník FIlip

Aby se dostala do vězeňské zahrady v jabloneckých Rýnovicích, musela naše kolegyně projít ostře střeženou branou a přísnou kontrolou detektorem kovů. Zahradou ji provedla mluvčí věznice Monika Králová.

Jaký návod mají vězni na pěstování melounů? V čem vidí přínos zahrady vězeňský terapeut Zdeněk? A co vězni dělají s vypěstovanou zeleninou a ovocem? Poslechněte si reportáž.

Zahradní terapie ve Specializovaném oddíle ochranné léčby protitoxikomanické a protialkoholní

Počátky vzniku Specializovaného oddílu se datují do roku 1998. Tento oddíl byl od počátku koncipován jako izolovaná část věznice, řídící se zvláštním režimem a programem zaměřeným na práci s drogově závislými odsouzenými, od roku 2016 pak i s odsouzenými, kteří mají nařízeno ochranné léčení protialkoholní.

Léčebný program je koncipován minimálně na 18 měsíců a je založen na komunitním systému léčby závislostí a skupinové terapii. Součástí programu je i pracovní terapie, v zimních měsících zaměřena na úklid venkovních prostor, estetizaci ubytovny, v letních měsících pak péče o zahradu, tzv. zahradní terapie. 

Čtěte také

V rámci pracovní terapie odsouzení také pracují se dřevem a dalším přírodním materiálem. Například do Psychiatrické nemocnice Kosmonosy odsouzení věnovali 8 ptačích budek a 5 hmyzích hotelů. Ptačí budky pak putovaly i do domova důchodců v Jabloneckých Pasekách. Ve dřevařské dílně specializovaného oddílu také vznikla maketa věznice, kterou si mohla veřejnost prohlédnout před 6 lety, na výstavě, v Domě česko-německého porozumění v Rýnovicích.

Prostory zahrady, tak jak je můžeme vidět dnes, budovali odsouzení, pod vedením pedagogů, vychovatelů a terapeutů již od roku 1999, od několika malých záhonů až po vybudování skleníků a venkovního posezení. Odsouzení se tedy o rozlehlou zahradu a květinové záhony v prostorách věznice starají již více jak 20 let.

Zahradní terapie je velmi stará metoda léčby. Terapeutické zahrady vznikaly například u klášterů a nemocnic a v dnešní době se často budují v nemocnicích, domovech důchodců i školách. Práce na zahradě odsouzeným napomáhá odbourávání stresu a pocitu úzkosti, zlepšuje schopnost soustředit se. Podporuje oblast běžných denních aktivit práce a produktivní činnosti, ale také využití volného času. Umožňuje řízenou ventilaci frustrace a agresivity. 

Pobyt v příjemném prostředí zahrady poskytuje bohaté smyslové impulsy, napomáhá ke zlepšení komunikace a interakce mezi účastníky. Velmi cenná je skutečnost, že odsouzení mohou sledovat celý proces pěstování od zasazení semínka až po sklízení plodů. Zažívají tak pocit úspěchu, zvyšuje se jim sebevědomí a od toho se odvíjí další pozitivní změny v jejich psychice. Nabyté zkušenosti mohou odsouzení využít v budoucnosti ve svém soukromém životě a některým z nich může pomoci i k lepšímu uplatnění na trhu práce.

Vězni své výpěstky zpracovávají

Pro odsouzené je také důležité, že výpěstky ze zahrady mohou dále zpracovávat pro vlastní potřebu.  Pod vedením vychovatele, v kroužku vaření, vznikají zajímavá zeleninová jídla, zeleninu také zavařují, vaří džemy, šťávy, marmelády, které v zimě využijí při pečení vánočního cukroví. 

autoři: Ivana Bernáthová , reČRoL | zdroj: Věznice Rýnovice
Spustit audio

Související