Trápení řidičů kvůli výměně svodidel na silnici Liberec – Praha skončí. Díky zimní přestávce

Dopravu mezi Libercem a Prahou stále komplikuje výměna svodidel na silnici č. 35 a taky na D10. Kvůli uzavření druhého jízdního pruhu na několika úsecích musí řidiči při jízdě do Prahy počítat v dopravních špičkách někdy i s půlhodinovou rezervou. Od konce listopadu do začátku března 2017 dělníci montáž svodidel přeruší.

Podle mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Niny Ledvinové podnik neutrácí evropské dotace zbytečně. „K výměně svodidel na úseku Hodkovice – Liberec došlo nikoliv proto, že by byla špatná, ale protože se změnily technické předpisy na vyšší stupeň bezpečnosti. Po několika dopravních nehodách, kdy kamion překonal svodidla a vjel do protisměru, se přechází na systém, který pohltí více energie.“

Úterý 15. listopadu a změna úseku dopravního omezení

Montáž svodidel na úseku Liberec – Hodkovice řídí stavbyvedoucí Stanislav Lorenc: „Omezení je momentálně od Rádelského mlýna do Liberce po křižovatku Doubí s tím, že omezení by mělo skončit v úterý 15. 11. a mělo by se přesunout v úseku Hodkovice – Rádelský mlýn.“

Výměna svodidel na silnici Liberec - Praha

„Opatření pro případ vydatného sněžení máme takové, aby tam projela radlice, nicméně když se solí, je to dobré. Kdyby přišla situace, že by přes noc napadlo hodně sněhu, máme v podmínkách, že v co nejkratší době musíme dopravní opatření odstranit tak, aby se zachovala doprava a mohla se provést zimní údržba,“ vysvětluje stavbyvedoucí. Zimní přestávka má podle něj začít 1. prosince a trvat do konce února.

Nová svodidla a brzy zřejmě i ploty proti zvěři?

Řidiči jsou rádi, podle jednoho z řidičů by ale měli cestáři na D10 mezi Mladou Boleslaví a Turnovem raději postavit ploty proti zvěři. S ploty se podle Niny Ledvinové počítá později. „K realizaci dojde pravděpodobně v roce 2018,“ říká.

Podle policie se počet střetů se zvěří na Liberecku zvýšil, doteď vyšetřovala devět nehod, především srážek aut se srnčí zvěří nebo divočáky.

Opravovaný úsek na silnici Liberec - Praha
Spustit audio