Upíří zuby i blýskavé prasátko. Liberecká knihovna nabízí v létě dvě nové hry pro nejmenší

30. červenec 2024 11:29

Krajská vědecká knihovna v Liberci připravila na léto pro děti od čtyř let dvě hry na motivy dětských knih. Hráči prochází celou knihovnu i blízké okolí a musí najít ztracené upíří zuby nebo zjistit, co je blýskavé prasátko.

V jedné z pátracích her v liberecké knihovně děti sledují vlaštovky vylepené různě po budově

Obě hry začínají na Dětském oddělení, kde malí účastníci dostanou počáteční instrukce. „Pokud budou hrát hru Upíří zuby, to hledají po celé knihovně, tam pátrají, cože to vlastně ten upír ztratil a kdo je pachatelem tohoto činu,“ přiblížila jedna z tvůrkyň her, Radka Vojáčková. Pátrací hra vychází z knihy Magdaleny Hai Strašidelný krámek a ztracené zuby.

„Druhá hra je na základě knihy Ester Staré Chrochtík a Kvikalka na cestě za blýskavým prasátkem. Děti putují společně s prasátky, takže se dostanou i ven a jejich úkolem je odhalit, co je to to blýskavé prasátko,“ doplnila Vojáčková.

Hry v liberecké knihovně jsou založené na dětských knihách

„Ty malé děti, které ještě nečtou, tak těm někdo ty úkoly musí přečíst, ale ty větší mohou už jít samy a může to pro ně být taková příjemná zábava na hodinku, na dvě, během třeba deštivého dne,“ doplnila knihovnice. Děti mohou přijít úplně kdykoli v provozní době knihovny. Hry nemají stanovený časový termín ani časový limit. Hrát je může i více skupin najednou.

Hry spustila knihovna na začátku června s Festivalem dětského čtenářství. Zájem je o ně podle pořadatelek velký, vystřídala se na nich prý už asi stovka dvou až tříčlenných skupinek. Jestli budou v knihovně hry pro nejmenší i po prázdninách, jisté není. Záleží nejen na zájmu, ale také na tom, jestli by se je podařilo zkombinovat s provozem oddělení, které je v období mimo prázdniny plné besed a přednášek.

Spustit audio