Petice nepomohla. Technické muzeum v Liberci v budoucnu nejspíš přijde o část prostor, město chce v areálu bývalých LVT byty

30. červenec 2024 13:11

Liberec bude usilovat o to, aby v areálu bývalých LVT, kde je dnes Technické muzeum, vznikly bytové domy. Petici za zachování současného rozsahu muzea tak radní nevyhověli.

Petice za zachování muzea

Petici, kterou podepsalo 3 228 lidí, Rada města vyhodnotila jako námitku a předá ji k zpracování projektantovi. V téhle chvíli je hotová územní studie, kterou město představilo na veřejném projednání a s ní teď bude dál pracovat.

Podle náměstka primátora Adama Lenerta z ANO trvá město na tom, aby se areál někdejšího výstaviště, které dnes využívá soukromé Technické muzeum, změnilo. Má tam být odpočinková zóna, muzeum, a nově i bytové domy. Ty jsou navržené v místě, kde jsou výstavní pavilony B, C a D Technického muzea. Muzeu by tak zůstaly jen dva výstavní pavilony. S tím vedení muzea nesouhlasí, protože by nemělo kam umístit podstatnou část exponátů.

Jaký tedy bude další postup

Projektanti budou vyhodnocovat připomínky a podle náměstka Lenerta proběhne i schůzka se zástupci Technického muzea. Pozemky v areálu bývalého výstaviště ale patří městu, které tam preferuje i bytovou výstavbu. Podle náměstka je ale možné, že by bytové domy mohly být navržené tak, že v přízemí by ještě mohly být nějaké výstavní plochy a byty až nad nimi, ale to je otázka dalších jednání.

Jaké další úpravy areál čeká

Čtěte také

Uprostřed areálu bývalých LVT má vzniknout malé náměstí s vodním prvkem, skrz celý areál má také vést Gorkého ulice, která dnes před ním končí. Využít by se měl i prázdný prostor na rohu Tržního náměstí. Tam by se podle představ města mohl přesunout po skončení světové výstavy EXPO 2025 v japonské Osace Český výstavní pavilon. Protože je ze dřeva a skla, mohl by být v Liberci součástí projektu Křišťálové údolí, který propaguje sklářskou tradici v Libereckém kraji. 

Kdy má proměna výstaviště začít

Zatím jde o dlouhodobý výhled, v příštích patnácti letech by se nic měnit nemělo. S jedinou výjimkou, a tou je rekonstrukce Technikova pavilonu, tedy vstupního objektu na výstaviště z Masarykovy třídy. Vznikne tam infocentrum a veřejné toalety. Stavba by tam měla začít v dubnu 2025.

Spustit audio

Související