Tradiční novoroční výstup na Ještěd doprovázelo „tradiční“ liberecké počasí. Na vrchol dorazilo 703 lidí

2. leden 2022 13:10

Nazout pevné boty, přibalit svačinu, obléct si teplou bundu a hlavně si vyzvednout pamětní list, a pak ho v cíli řádně orazítkovat. Přesně tohle se v sobotu 1. ledna dopoledne rozhodlo udělat na sem set lidí, kteří si nenechali ujít už tradiční novoroční výstup na Ještěd. Letos uspořádal Klub českých turistů už 47. ročník.

Počasí nebylo ideální, to ale výletníky od výšlapu rozhodně neodradilo. „Lepší počasí by to chtělo, tady nahoře už je to teda studený. Do tý doby to docela šlo, cesta teda bahnitá, ale tady nahoře fouká už fest. Člověk se ale aspoň vyfouká, pak si zasedne k nějakému jídlu,“ komentoval pan Libor na vrcholu hory. „Neválím se u televize, jsem venku a projdu se,“ doplnila paní Věra, další z oslovených novoročních výletnic.

K vysílači a horskému Ještědu se letos na Nový rok vypravilo 703 lidí. Každý ročník s sebou nese nějakou tu zajímavost, uvedl organizátor Bořivoj Pohl z libereckého Klubu českých turistů. Tou letošní jsou podle něj vysoké teploty, takže chyběly obvyklé zasněžené a zledovatělé cesty. Někteří z účastníků tak vyšlápli k Ještědu na kole, viděn byl i turista oblečený jen v tílku. Toho se bohužel naší reportérce nahrát ani vyfotografovat nepodařilo.

Spustit audio

Související