Technické vynálezy na hradech a zámcích Libereckého kraje

Na kterém zámku měli nejstarší výtah v Evropě, a kde první telefonní ústřednu? A čím si nahrazovali televizi princové De Fours Walderode?

Prázdniny už skončily, stále je ale čas objevovat pamětihodnosti na hradech a zámcích. K těm nepatří jen dobové interiéry a zajímavé příběhy jejich obyvatel, ale také technické vynálezy.

Putování za technickými vynálezy, které si pořizovali hradní a zámečtí pánové, začíná na zámku v Zákupech, který má mezi památkami Libereckého kraje výsadní postavení. Sloužil totiž jako letní sídlo císařské habsburské rodiny. A tomu také odpovídalo vybavení, pořídili tam totiž například osobní výtah pro císaře Ferdinanda Dobrotivého.

Výtahům, tentokrát nákladním, se věnuje i další díl seriálu, který směřuje na novogotický zámek Sychrov francouzského rodu Rohanů.

Majitelé zámku Frýdlant šli vždycky s dobou. Svědčí o tom například podnikatelské aktivity Albrechta Valdštejna a jeho záběr do textilního průmyslu nebo do rozvoje rybníků. Ale ani poslední majitelé panství i samotného zámku z rodu Clam-Gallasů nezůstávali pozadu, do zámecké kuchyně pořídili zajímavé domácí spotřebiče.

Stejně jako dnes i v minulosti sloužila technika a technické novinky nejen k práci, ale i k zábavě. Jako dobový vynález si polyfon pořídili například poslední majitelé zámku Hrubý Rohozec, tedy rod De Fours Walderode.

Seriál zakončíme ve století páry a také přístupem šlechty jak k technickým vynálezům, tak k podnikatelským aktivitám. Velkým příznivcem technického pokroku býval i císař a poslední korunovaný český král Ferdinand Dobrotivý. Právě za jeho vlády ale na území našeho dnešního státu došlo k významnému pokroku…

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související