Technické muzeum v Liberci se zvedá z popela. Připravilo výstavu starých rádií a dějin fotografie, a staví i dopravní hřiště

21. květen 2021

Pravidelně obměňované výstavy libereckých fotografů i nové dopravní hřiště pro nejmenší děti. To jsou některé z novinek Technického muzea v Liberci. I na ně chtějí jeho provozovatelé nalákat návštěvníky, kteří po dlouhém uzavření pavilonů začínají opět chodit jen pozvolna.

Pro liberecké Technické muzeum bylo dlouhodobé uzavření kvůli protikoronavirovým opatřením téměř likvidační. Spolek, který ho ve spolupráci s dobrovolníky provozuje, ale zachránila každoroční pomoc města Liberec. To pro něj uvolnilo 600 000 korun a pomohli i drobní dárci svými příspěvky. Teď je sice muzeum už otevřené, vstupenky si tam ale zatím kupují jen desítky lidí denně. Další návštěvníky by měly nalákat novinky v expozicích.

Jednou z nich je třeba výstava fotoaparátů a fotografií. „V této expozici chceme ukázat nejen historii fotoaparátů, ale i představit fotografy amatérské i profesionální tady z Liberecka. Je tu například Miroslav Macháček, cestovatel, amatérský fotograf, který dělal fotografie z celého světa,“ přiblížil jednu z nových výstav předseda spolku Tomáš Kysela.

Čtěte také

Další novinkou je Bajzovo hokynářství, tedy výstava starých rádií inspirovaná Poláčkovým románem Bylo nás pět. „Jsou tady krásná stará rádia, ještě tam není žádný tranzistor, tyristor, nic takového. Je to ucelená sbírka Michala Najvrta, který nám zapůjčil ta svoje rádia, která dává dohromady. Všechna jsou funkční, jsou to staré lampové přístroje hlavně z meziválečné doby,“ doplnil Kysela

Mezi exponáty je také průhledná kasička, do které můžou lidé přispívat na provoz muzea. Zatím přispěli asi 25 tisíc korun. „Hodně nám chybělo vstupné a pomohli nám dobrovolní dárci, tomu muzeu to strašně pomáhá. Jsme závislí na návštěvnících, takže se na ně těšíme a děláme maximum pro to, aby tady měli nějaké nové věci,“ doplnil Tomáš Kysela. Provozovatelé Technického muzea teď budují mezi pavilony dopravní hřiště pro děti, na kterém nebude chybět ani vláček. Hotové ho chtějí mít do léta.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.