Vášnivý sběratel rádií má přijímačů plnou půdu. Některé půjčil Technickému muzeu v Liberci

15. duben 2019

Michal Najvrt z Krásného Lesa se zajímá o historii radiopřijímačů a taky je sbírá. První získal náhodou – výměnou za svůj kotoučový magnetofon Uran před více než třiceti lety. Od té doby se mu ale sbírka rozrostla na více než 500 kusů.

Malou část sbírky Michala Najvrta můžou vidět návštěvníci Technického muzea v Liberci, kam ji zapůjčil. Naše reportérka ale sběratele navštívila u něj doma, v Krásném Lese – jak si můžete poslechnout v reportáži.

V kuchyni spojené s obývacím pokojem má Michal Najvrt vystavených svých nejoblíbenějších zhruba dvanáct radiopřijímačů. Patří mezi ně i rádio Tesla z roku 1958. „Umí přijímat na čtyřech vlnových rozsazích. Pokud běží déle, je cítit. Uvnitř se totiž usazuje prach a elektronky to zahřívají,“ popisuje Najvrt.

Na půdě má sběratel víc než pět stovek radiopřijímačů, specializuje se teď ale na ty lampové. „Těch mám kolem sto dvaceti a je to jen část specializace, druhá část jsou radiomagnetofony typu boombox,“ dodává Michal Najvrt.

Pokud staré rádio hraje déle, je i cítit, říká sběratel
autor: Lucie Fürstová

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.