Takini čínští z liberecké zoo se zabydlují v zoo na Jávě. Proč museli do Indonésie?

V zoologické zahradě Batu Secret na ostrově Jáva v Indonésii si zvykají dva samci takinů čínských ze Zoo Liberec. Tito mohutní sudokopytníci jsou nadějí pro evropský chov.

Ten celý pochází z páru takinů, samice Evy a samce Adama, který v roce 2002 získala liberecká zoo ze zoologické zahrady z Pekingu. „Jednalo se o první takiny, kterým se podařilo vycestovat mimo asijský kontinent. Založili celou populaci takinů, která je v současnosti k vidění v evropských zahradách,“ přiblížila mluvčí Zoo Liberec Barbara Tesařová.

Chov takinů čínských koordinuje Zoo Liberec

Liberecká zoo vede i plemennou knihu tohoto druhu, ve které už zapsáno 71 zvířat, z toho jich žije 55. Koordinátorem chovu takinů je hlavní zoolog liberecké zahrady Luboš Melichar. Podle něj jsou zvířata převezená do Indonésie nadějí pro evropský chov. Z Číny totiž už nové takiny získat nelze, samci na Jávě by se ale mohli spářit se samicí, kterou by mělo dodat Japonsko.

Takin čínský
Charakteristickým znakem takina čínského je „zlatá", hustá a dlouhá srst a mohutné zatočené rohy, které dorůstají délky až 64 cm. Nohy jsou krátké a zavalité s širokými kopyty uzpůsobenými k pohybu v hustě zarostlém terénu.Takin čínský neboli zlatý obývá horské oblasti Himalájí, Indie a západní Číny (Assam, Mishmi, S´chuan, Shensi) v nadmořských výškách 2000 - 4500 m. V zimní sezóně migruje do nižších poloh. Žije v jehličnatých lesních a hustých porostech zakrslých bambusů a rododendronů. Kvůli kultivaci krajiny, odlesňování a pytlačení pro vysoce ceněné maso byl v minulosti téměř vyhuben. V současnosti je považován za zranitelný druh.

Zdroj: Zoo Liberec

„Pokud by se to podařilo, a ta zvířata se na Jávě dokázala rozmnožit, tak budeme s Jávou vyjednávat, aby se některé z těch mláďat dostalo zpátky do Evropy. V podstatě by tak založili novou krevní linii. Bude pocházet z půlky z evropských chovů, přímo z našeho libereckého, ale ta druhá půlka by byla úplně nepříbuzná, což pro nás má obrovskou cenu,“ vysvětlil Luboš Melichar. Pro chov je totiž podle něj potřebná genetická rozmanitost, bez které je celá populace náchylnější k různým nemocem.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související