Tajch: Pohodové místo ve Vesci. Víte, co tam bylo dřív?

21. červen 2017
Koktejl

Mlýnský rybník, Vesecký rybník nebo jednoduše Tajch. Hned několik názvů má vodní plocha v libereckém Vesci, která je oblíbeným místem venčení pejskařů, procházek a teď v červnu i letního koupání. Co znamená původně německé označení rybníka Teichmühle a jaké má místo historii? Prozradí Marek Řeháček.


Symbolem pozdního jara a začínajícího léta jsou na hrázi rybníka kvetoucí žluté kosatce. Krásná podívaná je lidem k dispozici ještě v těchto dnech.

„Dnes se Tajchmíle píše česky, tak, jak to slyšíme, nicméně ten název vychází ze starého německého pojmenování, které bylo pro tuto vodní plochu historické,“ začíná své vyprávění Marek Řeháček a dál objasňuje, co německý název rybníka vlastně znamená a jakou má minulost: „Původně se jmenoval Teichmühler Teich neboli rybník rybničního mlynáře. To proto, že na Lučním potoce, kousek pod hrází současného rybníka kdysi klapal mlýn, který je v onom místě doložen už v 18. století.“

Týden vody 2

Tajch je hodně oblíbený – nejenom mezi lidmi z Vesce a Vratislavic – už po generace. „Sám jsem se tam jako malý kluk učil plavat,“ vzpomíná s úsměvem Řeháček a dodává: „Rybník je oblíbený i díky tomu, že je ve skutečně přívětivém přírodním prostředí.“

Žluté kosatce kvetoucí u rybníka Tajch ve Vesci jsou symbolem pozdního jara a začínajícího léta

Možná jste nevěděli, že oblast Mlýnského rybníka v minulosti patřila rodu Rohanů, kteří sídlili na Sychrově. Rohanové měli v místě „předchůdce“ dnešního Tajchu – tři malé rybníčky, kterým se říkalo Žabí louže.

Rybník Tajch v libereckém Vesci. Přes léto je u něj nabito
Rybník Tajch, Vesec
autoři: Jaroslava Mannová , Marek Řeháček
Spustit audio