T58, Filharmonie, Talisman nebo Puk. Klenoty radiopříjmu ve sbírce předsedy libereckého HIFI klubu Jana Mergla
Setkání u mikrofonu tentokrát bylo o rozhlasu. Pavel Kudrna si totiž pozval sběratele audio techniky, znalce rozhlasu a předsedu libereckého HIFI klubu Jana Mergla.
Čtěte také
Své sběratelské vášni se Jan Mergl podle svých začal věnovat už v dětství, protože se o rozhlasovou techniku zajímal jeho otec. „Už někde v deseti letech jsem sem tam něco zkonstruoval, začalo to krystalkou, pokračovalo tranzistory i elektronkami. Různě jsem upravoval věci a táta byl první člověk, který mě s tím seznamoval a já jsem se do toho tak nějak dostával. Četl jsem literaturu, která tenkrát vycházela. Byly to časopisy Amatérské rádio, a tam jsem chytal vědomosti a zkušenosti, hlavně zkušenosti z konstrukční oblasti, abych si něco udělal a aby to hrálo,“ přiblížil své začátky.
První tranzistor 1NU70
„Začínal jsem s transistorem 1NU70, což byl vlastně první transistor, který se v Československu vyráběl, který zesiloval signál. Dokonce to i hrálo na feritovou anténu, to byl můj první úspěch,“ doplnil liberecký radioamatér.
Během let svůj zájem rozšířil o další zvukovou techniku včetně magnetofonů nebo gramofonů. Ty si většinou kupoval, na rozdíl od radiopřijímačů, zesilovačů nebo reproduktorů, které umí vyrobit sám.
Sbírka rádií Jana Mergla
„Nehoním se za nějakým počtem, na to nemám ani místo. Moje sbírka jsou většinou menší rádia, mám doma asi čtyři velká. Mě spíš lákalo, abych měl doma něco zvláštního. Třeba první československý tranzistorový přenosný přijímač T58, abych doma měl jediný luxusní přijímač Tesla, to znamená Filharmonii. Pak mít ta menší rádia, tedy několik typů Talismanů, mít Puk, který byl opravdu velký jako puk, protože byl vyrobený k mistrovství světa v ledním hokeji v Bratislavě,“ představil některá svá rádia Jan Mergl s tím, že jeho sbírka čítá kolem třiceti kusů.
„Potom, pochopitelně, abych měl doma něco taky z hi-fi, z věcí, které jsou o úroveň výš. Mám doma super hi-fi rádio, což je unikát, který má 100 transistorů a 30 integrovaných obvodů, to je rádio jako hrom. A pak mám doma Onkyo a takovéhle věci, prostě aby to bylo hezké a aby to bylo taky funkční,“ dokončil sběratel.
Jak Jan Mergl vidí současný technický vývoj radiotechniky, co říká na digitální síť DAB, jak vznikala publikace ke 100 letům rozhlasu, a co zajímavého zjistil při studiu historie rozhlasu v Liberci? Poslechněte si záznam pořadu Setkání u mikrofonu.
Související
-
Přijďte oslavit 8 let s Českým rozhlasem Liberec
„Narozeninovou“ na oslavě Českého rozhlasu Liberec zazpívá Olga Lounová. Společně s posluchači v Krajské vědecké knihovně v Liberci sfoukne pomyslných osm svíček na dortu.
-
Historická rádia a nahrávací techniku nabídne výstava v Liberci, připomenout má 100 let rozhlasu
100 let Československého rozhlasu a zároveň 55. výročí libereckého HIFI klubu připomene rozsáhlá výstava v budově krajského úřadu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.