Studenti liberecké univerzity pomáhají druhým. Chtějí darovat životy

Na Fakultu zdravotnických studií Technické univerzity v Liberci chodili včera 8. listopadu od ranních hodin mladí lidé, kteří projevili ochotu darovat kostní dřeň nemocnému člověku. Vysokoškoláky oslovil 4. ročník kampaně nazvané Připoj se a daruješ život vyhlášené studentskou unií. Dnes se zapisovali do registru dárců. To znamenalo vyplnění zdravotního dotazníku a odběr malého množství krve.

Kampaň Připoj se a daruj život vyhlásili na liberecké univerzitě před čtyřmi lety, když chtěli zachránit život zdejší studentce, která onemocněla leukémií. Studentské unii TUL se od té doby podařilo získat přes 150 potenciálních dárců kostní dřeně.

Kampaň oslovila například studentku liberecké univerzity Janu, která se rozhodla zapsat se do registru dárců krvetvorných buněk. „Potřeba pomáhat druhým, když jsem zdravá je myslím správná věc,“ říká.

Důležité HLA znaky

Vzorky krve od potenciálních dárců kostní dřeně

„Odebraná krev bude testovaná na takzvané HLA znaky, což jsou dědičné znaky na povrchu bílých krvinek a jsou to důležité znaky, které potřebujeme, aby byla nalezena shoda mezi dárcem a příjemcem,“ popisuje Gabriela Hošková, koordinátorka registru dárců.

Zájemci, kteří se chtějí zapojit do kampaně a pomoc druhým, musejí nejprve vyplnit vstupní formuláře – do registru dárců kostní dřeně. „Jsou tam osobní data, které potřebujeme pro to, abychom dárce mohli vyhledat, pokud je shodný s konkrétním pacientem. Hlavně tam ale mapujeme zdravotní stav dárce,“ dodává Hošková.

Ačkoliv na univerzitní přednášku o kampani přišlo méně lidí, zájem o to zapojit se nakonec překvapil i Radka Němečka ze Studentské unie TUL: „V našem předběžném dotazníku, kde studenti prokázali zájem, se doteď přihlásilo čtyřicet lidí.“

Studenti liberecké univerzity, kteří chtějí pomoc druhým darováním kostní dřeně, musejí nejprve vyplnit vstupní formuláře
Spustit audio