Stromy v Jizerkách okusují srny a jeleni. Ochránci instalují zábrany a snaží se dřeviny dosazovat

13. srpen 2024 16:10

Mladé listnaté stromky jsou pro lesní zvěř doslova delikatesou. Okusování sazenic ale často škodí přírodě. Co proti tomu dělají ochránci v Jizerských horách, zjišťovala redaktorka Johana Tománková.

Ochránci instalují v Jizerských horách kolem malých stromků pletiva

Ochránci přírody v Jizerských horách musejí v lesích instalovat zábrany z pletiva kolem mladých listnatých stromků. Přemnožená zvěř je totiž okusuje a brání tak jejich růstu. Pro srnky a jeleny jsou listnaté stromky delikatesou a udělají téměř cokoliv, aby se k nim dostali.

„Tady je vidět, že se sem dostali, že pravděpodobně došlo k tomu, že ukousli ten stromek. Zatím ale žije a doufejme, že to takzvaně rozdýchá,“ říká vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Jizerské hory Tomáš Korytář u přírodní památky u posedu, nedaleko křižovatky na Knajpě, kde zjistil, že jeden z pletivových tubusů je uvolněný.

V Jizerských horách jsou desítky pletivových oválů, které chrání mladé listnaté stromky, které můžou na horách růst 10, 20 let.

„Snažíme se především v přírodních rezervacích a přírodních památkách o dosadbu listnatých dřevin, hlavně jeřábů, bříz, i dubů a javorů, a abychom je chránili před okusem, tak se každá výsadba, i případně přirozené zmlazení těchto stromů, chrání pletivem nebo případně plastovými tubusy,“ vysvětluje Tomáš Korytář.

Zvěř je podle něj přemnožená, myslivci ale nemají na její odlov dost času a prostoru, protože jsou hory plné turistů. „Nacházíme se v době, kterou někdo označuje dobou oveturismu, přemíry návštěvníků v horách, a samozřejmě i to ztěžuje myslivecké hospodaření, kdy myslivci nemají klid a možnost snižovat stavy zvěře,“ dodává.

Řešením nejsou ani velké pletivové ohrady, i ty jsou často terčem hladových srnců.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související