Je zatím netlustší, a už pracujeme na 6. dílu. Roman Karpaš pokřtí další knihu o Jizerských horách

22. listopad 2023

Křest knihy Jizerské hory - o historii a umění do roku 1914 bude v Krajské vědecké knihovně v Liberci. Zavolali jsme Romanu Karpašovi a zeptali se na podrobnosti.

Publicista a historik Roman Karpaš pokřtí 22. listopadu 2023 5. díl knihy Jizerské hory. Každý z dílů se na krajinu dívá z jiného úhlu pohledu; tentokrát jde o historii a kulturu 19. století, s přesahem do roku 1914, tedy do první světové války.

„Je tam například opravdu podobně a velice zajímavě rozebrána prusko-rakouská válka, která se sice odehrála u Hradce Králové, ale dřív, než k tomu došlo, tak se vojska přehnala přes Liberecko. (V knize je popsána tato událost) včetně pomníků, které tady máme. Na to jsem docela pyšný, to je opravdu kapitola, která dosud o této válce nebyla napsána,“ prozradil Roman Karpaš.

Na jednotlivých dílech publikace pracuje Roman Karpaš s kolegy. „Vznikají většinou 3 až 4 roky. A tento je zatím nejtlustší, protože to 19. století je doslova nabité událostmi, takže to trvalo trochu déle. Ale už je rozpracovaný 6. díl, který se bude zabývat meziválečným obdobím,“ odtajnil autor.

Jak bude vypadat křest knihy 22. listopadu v Krajské vědecké knihovně v Liberci? A přečte autor něco z nové knihy? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Jakub Marvan , reČRoL
Spustit audio

Související