Staré informační středisko hyzdí okolí Věžického rybníka v Českém ráji. Správa CHKO hledá způsob, jak to změnit

4. březen 2024 12:28

U Věžického rybníka v Českém ráji stojí nevzhledná zchátralá budova informačního střediska. Správa chráněné krajinné oblasti už dvacet let hledá řešení, jak budovu odstranit, nebo ji nechat levně opravit. Zatím na to ovšem nejsou peníze. V roce 2024 by měla vzniknout studie, která by s proměnou mohla pomoct.

Věžický rybník v Českém ráji

U Věžického rybníka se v roce 1978 natáčel film Jak dostat tatínka do polepšovny Marie Poledňákové. Teď krajinu hyzdí nevzhledné informační středisko.

„Kdyby v tom byl azbest, tak by to šlo rychle odstranit a řešit, ale on v tom není. Zrovna, když ho člověk potřebuje,“ říká s trochou ironie Jiří Klápště, vedoucí CHKO Český ráj.

„Je to stavba ze 70. let, která neodpovídá žádným limitům ani zásadám zástavby na území CHKO. Pokud tedy řešíme nějaké stavby, a dbáme na tradiční zástavbu a na charakter Českého ráje, tahle stavba ty limity úplně popírá,“ dodává.

Informační středisko působí jako dřevěná, nezateplená chatička, zdi vypadají jako z papíru. Podle Jiřího Klápštěho Správa chráněné krajinné oblasti Český ráj mohla budovu zbourat, prodat nebo zrekonstruovat. Na obnovu zatím ale nejsou peníze.

Turisté se vzhledem informačního střediska většinou problém nemají. „Ale jo, byli tady nějací zaměstnanci, nebo jestli to dělají dobrovolně…?“ dozvídáme se od pana Bohumila Zacha, který kolem rybníka chodí na procházky.

Informační středisko u Věžického rybníka provozuje Spolek ochránců přírody Bukovina, která tam několikrát do roka pořádá společensko-vzdělávací akce. „Přestože ten objekt působí archaicky a nevzhledně, lidi si tam nachází svá témata, která jsou potřeba pořád připomínat,“ říká vedoucí spolku Jiří Šťastný a ukazuje návštěvní knihu, ve které jsou dětské kresby i pentagramy.

Správa chráněné oblasti Český ráj chce v roce 2024 stihnout připravit alespoň odbornou studii na rekonstrukci.

U Věžického rybníka natáčela redaktorka Johana Tománková, poslechněte si reportáž.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související