Liberecký kraj se kvůli extrémním dešťům připravuje na hrozící povodně

12. září 2024 14:36

V Liberci jednala krajská povodňová komise. Pokyny o tom, jak se připravit na případné povodně, předala starostům obcí. Podrobnosti shrnula redaktorka Johana Tománková.

Lidé v Libereckém kraji se připravují na hrozící povodně, před kterými varuje Český hydrometeorologický ústav. Ve čtvrtek 12. září 2024 proto zasedala krajská povodňová komise. Jednala o preventivních opatřeních, jako třeba odpouštění přehrad.

Už od středy 11. září ráno Povodí Labe a Povodí Ohře odpouští všechny vodní nádrže v Libereckém kraji, aby mohly zachytit co nejvíc srážek.

V Liberci by mohly povodně zaplavit Harcovskou přehradu, která je vypuštěná kvůli rekonstrukci. Voda by mohla stavbu poničit. Pracovníci proto dostali pokyn, aby tam odklidili veškerou techniku a místo zabezpečili.

Starostky a starostové obcí postupně ruší víkendové akce a připravují se na povodně.

Podle povodňové komise hrozí v Libereckém kraji největší nebezpečí v okolí řeky Smědá na Frýdlantsku. Tato oblast byla povodněmi zasažená už několikrát. Vedení tamních obcí a měst se na ně připravuje například tím, že mají naskladněné pytle s pískem.

Profesionální i dobrovolní hasiči v Libereckém kraji jsou v pohotovosti. Zatím na žádném opatření vyloženě nepracují, připravují se na zásahy. Mají připravenou techniku, záchranné prostředky, čerpadla, čluny a také třeba pily na popadané stromy.

„Budeme operativně reagovat na situaci, která nastane. (…) Bude záležet na tom, jak intenzivní srážky v průběhu následujících 48 hodin spadnou,“ uvedl ředitel krajských hasičů Jan Hadrbolec. Zároveň vyzývá, aby lidé nesjížděli rozvodněné řeky a nevyhledávali místa zasažené povodní. Mohli by hasičům ztěžovat práci.

Lidé by měli zajistit své domovy a majetek. Na povodně by se měli připravit zejména ti, kteří bydlí v okolí řek a potoků. Pozor by si lidé měli dávat také na popadané stromy. Jejich kořeny se můžou kvůli dešti v kombinaci se silným větrem vyvrátit.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu

Nejhorší počasí bude pravděpodobně v pátek 13. září 2024 odpoledne. Už v pátek brzy ráno začne vydatně pršet, místy by mohlo napadnout od 100 do 150 milimetrů srážek. Hrozí také silný vítr, který by mohl v nárazech dosáhnout rychlosti až 110 kilometrů v hodině, a to zejména na horách. Extrémní nebezpečí povodní hrozí od pátečního odpoledne do odvolání.

Kvůli velmi nepříznivému počasí nebudou v Libereckém kraji od pátku 13. září 2024 jezdit turistické linky:

  • Nebude obsluhováno Zlaté Návrší, tj. nepojedou linky 991 a 995.
  • Nebude obsluhován Ještěd, tj. nepojede linka 79.
  • Nebude obsluhována Smědava, na lince 650 bude následující opatření: všechny spoje na Smědavu budou zkráceny do zastávky Bílý Potok, u Krakonoše.
  • spoj 110 z Frýdlantu do Liberce nepojede.
  • spoj 101 s odjezdem v 8:25 z Liberce bude zkrácen do Frýdlantu, odkud odjede dle platného času, přeprava jízdních kol není zajištěna.

Zdroj: Krajský úřad Libereckého kraje

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související