Střední školy v Libereckém kraji chystají 2. kolo přijímaček pro žáky, kteří neuspěli v prvním

27. duben 2022 11:18

Některé střední odborné školy v kraji už začaly zveřejňovat první výsledky přijímacích řízení. Pokud dítě neuspělo v některém ze zvolených oborů, není důvod ke smutku. Řada škol bude vypisovat druhé kolo. Některé s tím už dokonce začaly.

Čtěte také

Informace se zatím týká pouze některých nematuritních oborů. Žáci devátých tříd, kteří se hlásili na některý obor s maturitou, se výsledky dozvědí po 29. dubnu. To je termín, kdy je vyhodnotí Cermat, a v Libereckém kraji se týká všech státních středních škol s maturitou. V učebních oborech hodnotily výsledky samy školy.

Nabídku škol, které nabízejí žákům přijímací řízení ve druhém kole, zveřejňuje krajský portál Edulk. Na něm je aktuálně (k 27. dubnu) nabídka 15 oborů, které budou žáky ještě přijímat; a to jak těch, které zakončí závěrečnou zkouškou a výučním listem, tak v jednom případě i maturitním oborem.

„Nabídka se skládá ze dvou základních částí; podstatně větší je nabídka volných míst v učebních oborech, a ta druhá část jsou vlastně neobsazená místa v prvním kole,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro školství Dan Ramzer z ODS.

Zatím nejvíc volných míst nabízí Střední škola strojní, stavební a dopravní v libereckých Pavlovicích a také Střední zdravotnická a odborná škola v České Lípě. Mezi obory, kam se děti mohou v druhém kole přihlásit, patří například ošetřovatel, dále jsou to technické obory jako obráběč kovů, mechanik, elektromechanik, nástrojař, ale také obor tvorba uměleckého skla.

Portál Edulk je dobré sledovat pozorně, protože volné obory tam budou přibývat každým dnem, podle toho, jak se bude přijímací řízení vyhodnocovat.

Od pondělí 2. května se tam objeví i nabídka volných míst na středních školách s maturitními obory, kam bude možné ještě dělat přijímačky ve druhém kole. Současně tam budou i termíny a také podmínky pro přijetí ve druhém kole.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související