Škubánky s mákem nebo tvarohem
Dnes se zpestříme jídelníček jídlem na sladko – jídlem nenáročným na přípravu, což se nám v tomto předvánočním čase bude hodit. Je to pokrm, který už naše děti znají pouze z pohádek, ale v kuchyni našich babiček, které měly kromě vaření na starost celé hospodářství, se vařily velmi často.
Můžeme je konzumovat čerstvě uvařené, sypané mákem, skořicí nebo tvarohem, ale také na druhý den opečené.
Suroviny:
50 dkg brambor
8 dkg hrubé mouky
mák nebo tvaroh
máslo
práškový cukr, sůl
Postup:
Očištěné a nakrájené brambory uvaříme ve slané vodě doměkka. Z uvařených brambor slijeme něco více než polovinu vody, brambory zasypeme moukou a necháme přikryté asi čtvrt hodiny, aby se mouka dobře spařila.
Potom přebytečnou vodu slijeme a brambory s moukou promícháme na hladké těsto. Máslem namaštěnou lžící vykrajujeme škubánky na horký talíř, potom je polijeme rozpuštěným máslem, posypeme práškovým cukrem a mletým mákem nebo strouhaným tvarohem a podáváme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.