Sklářské řemeslo táhne. Do Kristiánova v Jizerských horách přišly na sklářskou slavnost stovky lidí

Jaké jsou tvary broušených kamenů, jak se navlékají korále na deset nití najednou, jaká je historie osady uprostřed hor? Nejen tohle se mohli dozvědět návštěvníci sobotní sklářské slavnosti v Kristiánově v Jizerských horách.

Akci s ukázkami sklářského řemesla už tradičně hostil tamní sklářský památník jabloneckého Muzea skla a bižuterie – takzvaná Liščí bouda. Tu muzeum získalo v roce 1963. Budova je posledním dochovaným pozůstatkem původní sklářské osady, kterou v Jizerských horách v 70. letech 18. století založil Josef Reidl.

Sklářskou slavnost tam jablonecké muzeum pořádá každoročně. „Myslím, že už máme asi pětadvacátý ročník, už to ani nepočítáme. Úžasné je, že jak nebyly žádné akce přes léto, tak máme obrovský zájem stánkařů. Děti kdyby měly obejít všechny dílny, tak tady musí být dva dny,“ uvedla ředitelka jabloneckého muzea Milada Valečková.

Kristiánov je uprostřed Jizerských hor, návštěvníci tam mohli dorazit jen pěšky nebo na kolech

A co všechno mohli děti i dospělí na sklářské slavnosti vyzkoušet? „Jako novinku tady máme zdobení zrcátek mozaikou, můžou si vyrobit lampovou perličku, vypískovat motiv, nebo si můžou vyfouknout něco u sklářů. Je toho strašná spousta,“ popsala Valečková.

Kromě ukázek a zkoušení sklářských technik byl pro návštěvníky připraven i další program, například komentovaná prohlídka Liščí boudy s kurátorem jabloneckého muzea Petrem Novým, pro děti pak třeba hra s kostkami, ze kterých skládali model někdejší sklářské osady. Horští záchranáři také v nedalekém údolí natáhli lano, po kterém se mohli odvážní zájemci svézt na karabině.

Děti si mohly z kostek poskládat model původní sklářské osady Kristiánov

Sklářské slavnosti v Kristiánově se zúčastnily stovky lidí. Kdo ji nestihl, může se do Liščí boudy přijet podívat o víkendech až do konce září. Pak se památník zazimuje a otevře se znovu až na jaře.

autoři: sas , reČRoL
Spustit audio

Související