Skláři z Novoborska vyrobili relikviář, ostatek svaté Zdislavy v něm převezme papež František

11. listopad 2021

Biskupové Čech, Moravy a Slezska předají ve Vatikánu dary pro papeže Františka. Je to šek na peníze pro potřebné v deskách potažených brokátem z Rýmařova a skleněný relikviář z Novoborska.

Biskupové předají papeži Františkovi dary z Česka. Mezi nimi i unikátní relikviář od sklářů z Novoborska

Papež František 11. listopadu ve Vatikánu převezme dary od biskupů Čech, Moravy a Slezska. Mají mimo jiné ukázat tuzemské řemeslné umění. Proto jsou například desky na peníze pro potřebné potažené brokátem z Rýmařova. Skláři v Kunraticích u Cvikova zase vyrobili unikátní křišťálovou schránku s ostatkem české světice svaté Zdislavy. Je z čirého hutně tvarovaného skla zdobená jemnými rytinami.

Relikviář, skrytý pod závojem, mohla vidět veřejnost začátkem října při slavnostní bohoslužbě kterou v Kunraticích sloužil papežský nuncius Charles Daniel Balvo. Ten tedy dílo mohl vidět ještě před papežem: „To je velmi zajímavý, velmi krásný, že jsem úplně překvapený, suprise…“

Detail relikviáře, jedna ze tří kamejí

Relikviář má podobu monstrance s třemi kamejemi a kolem ostatků je několik skleněné paprsků. „Ty tři kameje symbolizují svatou rodinu, svatou trojici,“ vysvětluje manažer sklárny Pačinek Glass, která relikviář vyrobila, David Sobotka.
A cvikovský farář Rudolf Repka dodává: „Vepředu je 12 paprsků, jako 12 izraelských kmenů, nebo 12 apoštolů, a ze zadní strany je paprsků 7, 7 darů Ducha svatého, a sedmý den bůh odpočíval.“

Uprostřed je drobná kůstka svaté Zdislavy, kterou pro relikviář získal právě farář Rudolf Repka. „On sám, vlastně se správcem hrobu svaté Zdislavy v bazilice minor v Jablonném v Podještědí tohle to všechno vyřídil a zařídil, včetně certifikátu, který musí doprovázet užití, to se takzvaně nedává jen tak na počkání,“ doplňuje David Sobotka.

Uprostřed relikviáře je drobná kůstka svaté Zdislavy

Podle něj nebyla výroba relikviáře technicky náročná, i když to vypadá, že ostatky světice jsou zatavené do skla. „Byla taková skládanka různých částí, protože (…) do toho relikviáře je osazen organický materiál, tak to samozřejmě nešlo udělat celé pouze za horka, ale použili jsme i takzvané studené techniky, to znamená lepení skla,“ upřesnil David Sobotka.

Relikviář zdobí ještě rytiny světově uznávaného rytce skla Arno Čančíka. Jak se mu na schránce pracovalo, a jak dlouho celá výroba relikviáře pro papeže trvala, uslyšíte v reportáži Tomáše Mařase.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související