Skipasy letos podraží. Zjišťovali jsme, jestli se vyšší náklady promítnou i do cen ubytování na horách

6. listopad 2021 08:21

Zdražení energií a pohonných hmot určitě nikoho netěší. Ani majitele hotelů a penzionů v Jizerských horách a Krkonoších. Jak se vyšší náklady promítnou v nadcházející lyžařské sezóně do ceny za ubytování se redaktorka Ivana Bernáthová vydala zjistit do Kořenova.

Zeptala se například Ivany Špalkové, která s manželem provozuje penzion pod rozhlednou Štěpánka. Ti přežili covidové lockdowny díky úsporám i programům státní podpory. Povinnou uzavírku využili třeba k rekonstrukci částí penzionu, finančně se pak trochu zahojili během letní sezony.

Zájem o ubytování na horách

„Rezervace na zimu chodí, máme už asi z osmdesáti procent plno. A myslím, že i ostatní penziony jsou na tom podobně. Samozřejmě chybí zahraniční klienti, ale domácí hosté je, myslím si, plnohodnotně nahradí,“ uvedla Ivana Špalková. V jejím penzionu zatím vyšší náklady do ceny ubytování nezakalkulovali. Hodně zákazníků si totiž rezervovalo pobyt už na jaře nebo byli přesunuti ze zrušených termínů.

Pokud budou nuceni nakonec zvyšovat ceny, tak to Ivana Špalková odhaduje maximálně o 10 procent. Zatím k tomu ale nedošlo. Někde si tedy zatím lidé za ubytování na horách nepřiplatí. Dražší ale budou skipasy v lyžařských střediscích v Jizerských horách i Krkonoších.

Zdražování skipasů v lyžařských střediscích

Například v největším jizerskohorském středisku na Tanvaldském Špičáku vzrostou ceny za celodenní lyžování z loňských 670 korun zhruba o 10 až 15 procent. Přesný ceník středisko zveřejní příští týden. Podobně se chystají zdražovat i areály na Severáku, v Pasekách nad Jizerou nebo na Ještědu.

Čtěte také

Zdraží i skiareály v Krkonoších, třeba v Horním Vrchlabí bude stát jednodenní jízdenka místo 690 korun 750. Ve Špindlerově Mlýně nejvíce prodávají permanentky online a cena je pohyblivá podle různých faktorů. Důvodem zdražování skipasů jsou vyšší náklady na provoz středisek i dopady nevydařené loňské sezóny.

autoři: Ivana Bernáthová , reČRoL | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související