Skalní bludiště Keltů Čertova ruka

Máme pro vás další zajímavý tip na výlet do Českého ráje. Připravila ho pro vás kolegyně Ivana Bernáthová; vyzkoušela ho „na vlastní nohy“.

Skalní bradlo Čertova ruka najdete v hruboskalském skalním městě poblíž cesty ze zámku Hrubá Skála na hrad Valdštejn. Vede k němu žlutá turistická značka, sejít z ní pak můžete do Lázní Sedmihorky.

Skála připomínající otisk pracky čerta dala jméno celému skalnímu bludišti Keltů. Příroda zformovala skalisko s plochou vrcholovou plošinou, na kterou lze vystoupit skrz menší skalní bránu. Každého turistu udivuje obří převis Novákova pec. Je dlouhý 17 metrů a do skalního masivu zasahuje až do hloubky devět metrů.

Mohutné skalní bludiště s jeskyněmi neuniklo pozornosti pravěkých lidí už od mladší doby kamenné před sedmi tisíci lety. Čertova ruka se zřejmě taky stala kultovním místem Keltů. Archeologové tam našli keltské skleněné náramky pocházející z 1. století př. n. l., zbytky malované keramiky a taky železný meč. A není divu, že si tohle místo pravděpodobně Keltové vybrali k provádění svých rituálů. Doprovázejí ho totiž neobvyklé jevy. Když například v letní večer pustíte z dlaně před skalní branou Čertovy ruky peříčko, začne působením teplejšího vzduchu stoupat, ráno je tomu pak naopak, klesá. Tento přírodní úkaz se nazývá v literatuře o dějinách náboženství pneumatické orákulum. Jeho prostřednictvím se mimo jiné věštilo. Ve středověku byl na Čertově ruce dřevěný hrádek.

Spustit audio

Související