Silný vítr, vládní opatření a podzimní odstávka. Lanovka na Ještěd zastavila provoz

21. říjen 2020 18:58

Lanovou dráhu na dominantu Liberce v úterý 20. října zastavil silný vítr. Jeho rychlost na horní stanici přesahovala 72 kilometrů v hodině, přípustných je maximálně 58 kilometrů, pak už je provoz nebezpečný. Provoz obnoví nejdřív za měsíc, 20. listopadu.

V minulosti stávala lanovka na Ještěd kvůli větru zhruba dvakrát až třikrát za rok. V posledních letech ale větrných dnů přibývá. Loni stála patnáctkrát, letošní rok se sice vyvíjel příznivěji, ale říjen je špatný. Od začátku měsíce stála kvůli větru čtyři dny. Nebezpečný je hlavně boční vítr, který kabiny na lanech rozhoupává.

K větru se ve čtvrtek 22. října přidávají vládní opatření v souvislosti s koronavirem a od 2. listopadu čeká lanovou dráhu povinná podzimní odstávka. Při ní se bude měnit i jedna z kabin, proto není možné termín odstávky posunout, jak České tiskové kanceláři řekl přednosta lanovky Vladimír Štěpán. „Máme kvůli tomu i objednanou plošinu, jeřáb. A některé díly se ještě vyrábí," dodal.

Kabinová lanovka na Ještěd v roce 1957

Kabinová lanovka na Ještěd je oblíbenou turistickou atrakcí, v provozu je přes 85 let. Letošní sezonu ale podstatně ovlivňuje epidemie koronaviru. „Máme asi o třetinu méně cestujících než loni," uvedl Štěpán. Lanovka byla mimo provoz letos na jaře od poloviny března bezmála dva měsíce a poté měly kabiny ještě několik týdnů omezenou kapacitu. Kvůli tomu jezdila lanovka v provozní době výrazně častěji než je obvyklé. Za den měla i 90 jízd, podle jízdního řádu by jich mělo být 22.
Dvoukabinová lanovka na Ještěd patří mezi nejstarší klasické lanové dráhy. Trať je dlouhá 1 188 metrů. Dolní stanice je v nadmořské výšce 600 metrů, horní pod vrcholem Ještědu o 400 metrů výš.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související