V Liberci vzniká muzeum MHD, do příprav se může zapojit každý

18. červenec 2018 10:56

Jestli vás zajímají historické tramvaje a autobusy, nebo toužíte vidět neobvyklou expozici, tak se můžete těšit na novou libereckou výstavu. A dokonce se můžete zapojit do jejího rozšíření.

Liberecké Technické muzeum se již brzy rozroste o nový pavilon veřejné dopravy. Připravují ho milovníci tramvají a autobusů z tamního spolku Boveraclub.

Nejstarší tramvaj z roku 1916

Budoucí návštěvníci budou moci zhlédnout historické tramvaje i autobusy. „Venku zatím stojí asi ta nejstarší tramvaj, kterou tady máme – ta je švýcarská z roku 1916 a jezdila v Basileji. V hale jsou na jedné koleji východoněmecké tramvaje z 60. let,“ přibližuje exponáty předseda Boveraclubu Tomáš Krebs. Dále doplňuje, že na výstavě budou také tři historické autobusy, z nichž nejstarší bude vůz Praga RND z roku 1947.

Expozice toho nabízí ale mnohem více. Mimo jiné to budou například tři vozové skříně od tramvají, staniční sloupky a vitríny s fotografiemi a dalšími předměty.

Máte fotky staré MHD? Můžete jimi přispět

Tato zpráva nalákala mimo jiné i skupinu nadšenců, kteří přijeli pomoc za Zubrnickou muzeální železnici. „Pomáháme, s čím je potřeba. Například sestavujeme vitríny a celkově děláme to, co je potřeba k připravení budoucí expozice,“ komentuje brigádník Radek Uher.

Vše by mělo být připraveno do konce prázdnin a lidé tak mají čas zapsat si do diáře návštěvu muzea, ale můžou i přispět s čímkoliv, co je spjato s libereckou a jabloneckou dopravou. Mohou to být například různé fotografie, obrázky, cedulky, lístky a další předměty, o kterých si myslí, že by mohly výstavu ještě doplnit.

autoři: Lucie Fürstová , Lucie Postlová