Jizerskohorské technické muzeum láká i na opravený tank

19. květen 2018

Renovovaný tank Praga LPT, vojenská střelnice, novinky v expozici leteckých katastrof i program pro děti. To vše je součástí Dne otevřených dveří v Jizerskohorském technickém muzeu v Bílém Potoce.

„Začíná samozřejmě s upravenými expozicemi. Jako každý rok se naše expozice snažíme posouvat dál. Letos jsme díky vitrínám darovaným ze Severočeského muzea mohli vystavit i exponáty, které běžně vystavit nešly,“ uvedl vedoucí muzea Pavel Šercl.

Návštěvníky tak čeká řada nových vystavených objektů. Řada z nich navazuje na původní expozice.

„Asi nejzásadnější změnou prošla expozice letecké archeologie, kde už se díky zase dalším spolupracovníkům, které se nám podařilo získat, dokončili sbírku nálezů z havarovaných letadel na Frýdlantsku a v Jizerských horách,“ upřesnil Pavel Šercl.

Asi největším letošním lákadlem pro návštěvníky je malý československý tank Praga LTP.

„Dlouhodobá spolupráce s Vojenským historickým ústavem se v Den otevřených dveří projevuje tím, že se tady snažíme prezentovat nějakou techniku z jejich sbírek. Většinou se jedná o stroje, které jsme tady i v minulosti restaurovali. Takže letos tady máme tank Praga LTP. Je to tank, který se po dlouholetém vyjednávání podařilo získat až z dalekého Peru,“ popsal šéf muzea.

Jizerskohorské technicke muzeum v Bílém Potoce

Kompletní renovaci vnitřních součástí tanku prováděli provozovatelé Jizerskohorského technického muzea, otec a syn Šerclovi.

„Restaurovali jsme vnitřní součásti motoru, převodové skříně a veškeré agregáty, chladiče a tak dále. Spousta věcí se vyráběla podle dochované dokumentace a podle fotografií znova,“ vysvětlil Pavel Šercl.

Kromě bezplatného Dne otevřených dveří v Jizerskohorském technickém muzeu se v sobotu v Bílém Potoce koná i jarní bazar v nedaleké keramické dílně. Tam si návštěvníci můžou vyzkoušet třeba tvorbu keramiky na hrnčířském kruhu. Je připraven i doprovodný program pro děti, jako je divadlo nebo kouzelník.

Spustit audio

Související