Šéfkuchaři z jizerskohorských restaurací vyměnili klientelu. Vaří dětem ve školní jídelně
Původně Aleš Smutný i Ondřej Dyntr skládali menu ve svých podnicích v Jizerských horách, o klienty ale přišli kvůli koronaviru. A tak změnili práci. Jak se jim libí, zjišťovala Šárka Škapiková.
Ze dne na den přišli dva šéfkuchaři z Jizerských hor o veškerou klientelu. Dlouhé měsíce čekali, jestli se jim hosté vrátí. To se s ohledem na pokračující epidemii koronaviru nestalo, a tak se rozhodli najít si jiné zaměstnání. Začali vařit na základní škole Šumava v Jablonci nad Nisou. A jsou rádi, že mají práci. A děti jsou zase rády, že jim v jídelně teď chutná mnohem víc než dřív. Naše redaktorka se tam byla podívat, poslechněte si to.
V jídelně podle všeho boduje italská klasika. Ale špagetami to nekončí. Děti si na talířích například odnášejí ke stolu filírovanou vepřovou panenku s gratinovaným bramborem a domácím zelným salátem. Jídlo je krásně naservírované a jak se naše kolegyně přesvědčila, i skvěle chutná.
Aleš Smutný je rád, že má novou práci, i když připustil, že je to trochu nezvyk, vyměnit původní, často i náročnou klientelu, za školáky. Nicméně princip je vlastně pořád stejný; uspokojit strávníka. Druhý kuchař z Jizerských hor, Ondřej Dyntr, taky neplánoval opustit restauraci a kiosek na sjezdovce a jít vařit do školní jídelny. Nicméně teď tam je, a je spokojený. A ředitel školy Jan Kolář je rád, že má schopné zaměstnance a děti tak mají postaráno o, podle něj, vynikající obědy.
Školní jídelna na základní škole Šumava v Jablonci nad funguje i v nouzovém stavu, děti si tam mohou chodit pro obědy denně po skončení online výuky.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.