Šéfkuchaři z jizerskohorských restaurací vyměnili klientelu. Vaří dětem ve školní jídelně

2. březen 2021

Původně Aleš Smutný i Ondřej Dyntr skládali menu ve svých podnicích v Jizerských horách, o klienty ale přišli kvůli koronaviru. A tak změnili práci. Jak se jim libí, zjišťovala Šárka Škapiková.

Kuchaři z hor vaří dětem

Ze dne na den přišli dva šéfkuchaři z Jizerských hor o veškerou klientelu. Dlouhé měsíce čekali, jestli se jim hosté vrátí. To se s ohledem na pokračující epidemii koronaviru nestalo, a tak se rozhodli najít si jiné zaměstnání. Začali vařit na základní škole Šumava v Jablonci nad Nisou. A jsou rádi, že mají práci. A děti jsou zase rády, že jim v jídelně teď chutná mnohem víc než dřív. Naše redaktorka se tam byla podívat, poslechněte si to.

Takhle se teď vaří v jablonecké školní jídelně na sídlišti Šumava

V jídelně podle všeho boduje italská klasika. Ale špagetami to nekončí. Děti si na talířích například odnášejí ke stolu filírovanou vepřovou panenku s gratinovaným bramborem a domácím zelným salátem. Jídlo je krásně naservírované a jak se naše kolegyně přesvědčila, i skvěle chutná.

Aleš Smutný je rád, že má novou práci, i když připustil, že je to trochu nezvyk, vyměnit původní, často i náročnou klientelu, za školáky. Nicméně princip je vlastně pořád stejný; uspokojit strávníka. Druhý kuchař z Jizerských hor, Ondřej Dyntr, taky neplánoval opustit restauraci a kiosek na sjezdovce a jít vařit do školní jídelny. Nicméně teď tam je, a je spokojený. A ředitel školy Jan Kolář je rád, že má schopné zaměstnance a děti tak mají postaráno o, podle něj, vynikající obědy.

Školní jídelna na základní škole Šumava v Jablonci nad funguje i v nouzovém stavu, děti si tam mohou chodit pro obědy denně po skončení online výuky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.