Školní jídelny někde zavřely ze dne na den, jinde fungují dál. Jednu jsme navštívili

29. říjen 2020

Školy v celém Libereckém kraji jsou zavřené, ale školní jídelny by měly i přesto podle Ministerstva školství dál fungovat. Liberecký kraj s tím ale nesouhlasí.

Všechny školy v Libereckém kraji jsou kvůli koronaviru uzavřené a vyučují distančně. Některé školní jídelny v regionu ale zůstávají otevřené. Podle Ministerstva školství je to tak správně; podle něj by měly jídelny dál nabízet všem žákům obědy. Liberecký kraj s tím nesouhlasí a proti je i řada ředitelů škol. Někde ale školní jídelny dál obědy vydávají.

Šimon tam není úplně sám, přesto je to zvláštní pocit

Šimon chodí na jabloneckou základní školu na Šumavě do takzvané krizové třídy. Jeho rodiče pracují u záchranného systému. Právě díky tomu, že tu tahle třída je, se ředitel Jan Kolář rozhodl nechat i školní jídelnu otevřenou. Bez krizové třídy by o tom tak přesvědčený prý nebyl. Na jaře měli provozní jídelen trochu problémy se zásobami, teď v druhé vlně už je situace lepší, jak potvrdil i vedoucí jídelny Břetislav Fiala. Za otevřenou školní jídelnu jsou vděční nejen rodiče, ale také kuchař Aleš Smutný. Navíc teď, když sem chodí jen desítky dětí, si může s vařením takříkajíc víc vyhrát.

Liberecký kraj má za to, že metodika Ministerstva školství nepostupuje správně, když na otevřených jídelnách v době distanční výuky trvá. Podle mluvčí rezortu Anety Lednové je ale stravování součástí sociálního systému. Navíc zaměstnanci stravování jsou dál plně hrazeni ze státního rozpočtu, uvádí jako další argument pro otevřené jídelny Ministerstvo.

autor: sas
Spustit audio

Související