Samosprávy v Libereckém kraji vyjadřují solidaritu s Ukrajinou

23. únor 2022 10:31

Na řadě radnic v Česku zavlály ukrajinské vlajky. Vyvěsil ji i Liberecký kraj. Samosprávy tím chtějí vyjádřit podporu Ukrajině proti ruské agresi.

Jako první se za Ukrajinu postavilo liberecké hejtmanství. To ostatně pojí s touto zemí od roku 2017 partnerství s tamní Vinnyckou oblastí. Podporu vyjádřil i hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj. Rusko označil doslova za nemocné impérium.

Na podporu země se 22. února večer postavila také liberecká radnice, která bude až do neděle 27. února zářit v ukrajinských barvách, tedy žluté a modré.

Hejnice projednají vyjádření podpory Ukrajině 23. února v podvečer na zastupitelstvu. 24. února má stejný bod na programu jednání rada města Jablonce nad Nisou. O vyvěšení ukrajinské vlajky rozhodlo i vedení frýdlantské radnice, nechává si ji nově vyrobit.

A není jediné. Zájem o ukrajinskou vlajku je v těchto dnech obrovský. „Zájem o ukrajinské vlajky je značný, až několikanásobný, napříč republikou, města, obce, ale i lidi takzvaně z ulice. Poptávku nestíháme, ale zapnuli jsme všechny stroje, jedeme na maximum,“ potvrdil zástupce jednoho z pražských výrobců vlajek Oldřich Mráz.

Také firma na výrobu vlajek Libea z Vratislavic nad Nisou potvrdila takový zájem, že musela dokonce povolat mimořádnou směnu.

Některá města si chtějí podporu země napadené agresorem raději posvětit právě třeba zastupitelstvy. Například hejnický starosta Jaroslav Demčák ze Starostů pro Liberecký kraj chce, aby se na tom shodla většina. Ve městě už totiž zaznamenal hlasy, které se naopak v konfliktu staví za ruskou stranu. I když jde o menšinu, je to podle něj hlasitější část obyvatel. Podle něj se i na tom ukazuje, jak je společnost v poslední době rozdělená.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související