Jaro je ještě za humny, farmářské trhy se už do některých měst ale vracejí

18. únor 2022 09:00

Za okny to možná tak ještě nevypadá, ale města v Libereckém kraji se chystají znovu pořádat farmářské trhy. V Turnově to bude už v sobotu 19. února. Podrobnosti zjistila redaktorka Šárka Škapiková.

S koncem zimy a příchodem jara se budou do měst v Libereckém kraji vracet farmářské trhy. V Turnově to bude už 19. února a v Liberci připravují dokonce jedny speciální trhy.

Jako jedni z prvních se stánkaři po zimní přestávce vrátí do Turnova. Trhy budou každou sobotu dopoledne na Náměstí Českého ráje, tak, jak jsou na to obyvatelé zvyklí. Lidé tam budou moct nakupovat od 6:30 do 12 hodin a vybírat budou moct především z potravin, chybět nebudou masné produkty, zelenina, ovoce, pečivo, ryby, ale také třeba med. Doplňkově budou prodejci nabízet i další výrobky, které nespadají do kategorie jídlo.

Do Liberce se farmářské trhy vrátí o posledním únorovém víkendu a to na obvyklé místo, na roh u nákupní galerie Plaza, známé také jako „u vodotrysků". Na neděli 27. února chystají pořadatelé libereckých farmářských trhů speciální masopustní jarmark s tradičními produkty, které nemohou chybět na žádném masopustu, tedy například klobásy, uzené maso, české buchty a koláče a podobně.

Pravidelné trhy pak v Liberci začnou ve středu 16. března, a budou vždy ve středu a ve čtvrtek. Nabízet budou to, na co byli lidé v uplynulých letech zvyklí, ale i novinky. „Ten základ je stejný, ale bude i přírodní kosmetika, košíky a objeví se i například utěrky,“ upřesnil pořadatel libereckých trhů Ondřej Červinka.

Výjimkou z měst v Libereckém kraji je Česká Lípa, kde trhy žádnou zimní přestávku neměli, tamní farmáři a lokální výrobci prodávají na trhu na Škroupově náměstí každý čtvrtek po celý rok. Nabízejí potraviny, maso, ryby zeleninu, i ovoce, které je k mání v té které sezoně.

Spustit audio

Související