S klesajícím zájmem o vakcíny proti covidu-19 omezují očkovací centra v Libereckém kraji provoz

18. únor 2022 09:34

Lidé, kteří mají zájem o očkování proti koronaviru, mají aktuálně jedny z posledních možností, kdy pohodlně zajít do některého z očkovacích center. Ta kvůli menšímu zájmu postupně ohlašují omezování provozu.

Čtěte také

Od března omezí provozní dobu očkovací centrum v českolipské nemocnici. Jak Českému rozhlasu řekla mluvčí nemocnice Andrea Beranová, otevřeno bude jen několik hodin jednou v týdnu. Očkování dětí mezi pěti a jedenácti lety první dávkou bude naposledy možné 23. února. V březnu už nemocnice bude tyto děti očkovat pouze druhou dávkou.

Od 19. února podobně zkrátilo otevírací dobu centrum u jablonecké nemocnice. Zůstává otevřené vždy jen v pátek od 7:30 do 11:00 hodin. Od 4. března bude centrum otevřené už jen jednou za 3 týdny.

V největším očkovacím centru v kraji, u Krajského úřadu v Liberci, už od poloviny února skončili s nedělním provozem. Od 5. března pak zavřou i o sobotách. 25. března se u paty libereckého mrakodrapu bude očkovat naposledy. Zároveň to bude poslední možnost očkování bez předchozí registrace. 28. března totiž sice zahájí provoz menší centrum přímo v areálu liberecké nemocnice, tam ale bude možné přijít jen po předchozím objednání přes evidenční sytém.

Očkování proti covidu-19 dál nabízejí praktičtí lékaři. Někteří radí spojit očkování třeba s dlouho odkládanou preventivní prohlídkou. Podle státních statistik doposud praktici podali zhruba čtvrtinu všech dávek, to je asi 2,7 milionu jednotlivých vpichů.

Ministerstvo zdravotnictví už nastínilo model přeočkování proti koronaviru, bude podobné, jako sezonní očkování proti chřipce. Podle předsedy sdružení praktických lékařů Pavla Šonky by ale obě vakcíny neměly být podávané ve stejném období. Také podle něj ještě není jasné, jestli pravidelně očkovat jen rizikové pacienty, nebo všechny.

Spustit audio

Související