Šaldovo divadlo uvádí: Silný příběh, velkolepé scény, sborové výstupy. To vše je Verdiho Nabucco

15. prosinec 2023

Divadlo F. X. Šaldy v Liberci odehraje v premiéře v pátek 15. prosince 2023 operu Giuseppe Verdiho Nabucco. Muselo kvůli tomu rozšířit stálý soubor.

Nejen silný příběh, ale také mezinárodní pěvecké obsazení nabízí liberecká premiéra opery Nabucco. Podle sbormistra Tadeáše Tulacha spočívá působivost Verdiho díla ve velkolepých masových scénách a sborových výstupech. Proto musel rozšířit stálý sbor na čtyři desítky lidí.

Opera Nabucco, která je třetí operou Giuseppe Verdiho, kterou liberecké divadlo uvádí v premiéře, zpracovává biblický námět ze Starého zákona a patří k nejčastěji uváděným operním dílům vůbec. Když Verdi v roce 1842 poprvé představil své dílo v milánské La Scale, zaznamenal fenomenální úspěch a odstartoval tak svou cestu ke slávě.

Režisérka liberecké inscenace Dana Dinková už s touto operou zkušenosti má z italské Verony. Nastudování Šaldova divadla je výrazně komornější, využívá současné scénické prvky, stejně jako mezinárodního pěveckého obsazení.

„Díky touto osobnějšímu kontaktu jsem se na Nabucca podívala trochu jinak. Věděla jsem, že musím dát do popředí emoce,“ poodhalila režisérka.

Proč divadlo uvádí tuto operu v rámci své sezóny s názvem Zrození? V čem je opera stále aktuální? A jaké současné vizuální prostředky jsou v představení použity? Poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.