První premiéra 140. sezóny Šaldova divadla: Myslivečkovo oratorium Adam a Eva jako balet

22. září 2023

Opera libereckého Divadla F. X. Šaldy uvede v pátek 22. září 2023 v premiéře oratorium Josefa Myslivečka Adam a Eva. Dílo české publikum nemělo dosud možnost slyšet naživo.

Divadlo F. X. Šaldy v Liberci uvede v pátek 22. a v neděli 24. září premiéry oratoria Adam a Eva od skladatele Josefa Myslivečka, a to nezvykle, jako balet.

Je to inscenace pro lidi, kteří na operu normálně nechodí...
Linda Hejlová Keprtová, režisérka

Režie se ujala ředitelka divadla Linda Hejlová Keprtová a v hlavních úlohách hrají Jolana Slavíková a Maksym Kutsenko.

„Bylo potřeba sjednotit to a propracovat do detailu, protože tato inscenace to vyžaduje. Není tam prostor pro jejich osobní vyjádření, že by se každý tvářil po svém. Všechno je to ujednocené a všichni musí cítit stejnou emoci. A to vždy dává nejvíc práce, protože každý tanečník je individuální,“ popsala choreografka Marika Mikanová, jak pro oratorium vznikaly taneční prvky.

V inscenaci je baletní soubor nedílnou součástí představení. „Balet je tam opravdu viditelný a má mnoho prostoru k vyniknutí a dotvoření celé kompozice a byla to nejen práce choreografická. Ale oni dotváří herecké akce a jsou součástí herců a nejsou tam zakomponované jako balet, který tančí, ale jsou součástí celé té rodiny,“ doplňuje.

A režisérka Linda Hejlová Keprtová dodává, proč se rozhodli právě pro formu oratoria: „My jsme se rozhodli pro Adama a Evu poměrně pozdě v dramaturgickém plánu, protože původně jsme plánovali původní operu, kterou musíme přesunout do příštích let. Takže jsme vlastně poměrně rychle potřebovali sehnat náhradu za ten původní titul. A protože jsme věděli, že naše sezóna se bude jmenovat Zrození, tak jsme se rozhodli pro Adama a Evu.

Tím že je to oratorium, tak nemá jasnou dramatickou linku. Proto jsme měli poměrně volné ruce, jak se na ten příběh podívat. Rozhodla jsem se, že se budeme inspirovat životem. Protože Adam a Eva a jejich zrození, to je vlastně náš život. Proto putujeme tím příběhem, jak z ráje, tak jejich reálným životem,“ říká režisérka.

„Je to inscenace, která je pro lidi, kteří na operu normálně nechodí. Příběh je přístupný, nekomplikovaný a člověk se nad tím může i trošku pousmát,“ láká ještě na představení.

Soubor oratorium uvede ještě 24. října a 23. listopadu 2023.

autoři: Eliška Marinská , reČRoL
Spustit audio

Související