S terapeutkou Jitkou Marečkovou: Co znamená krize středního věku a musí si jí projít každý?

10. květen 2023

Hostem herečky Šaldova divadla a jedné z moderátorek pořadu Setkání u mikrofonu Veroniky Korytářové byla liberecká psychoterapeutka Jitka Marečková. Povídaly si mimo jiné o krizi středního věku.

Jitka Marečková přiznala, že slovní spojení krize středního věku ze své terapeutické praxe nezná, ale ví, co se tím myslí. „Já přemýšlím o životě tak, že je to cesta, že někam jdeme, máme před sebou nějaké úkoly, které děláme. Z jednoho období se posouváme do dalšího a ten přesun do další životní fáze, ve které nás čekají zase další úkoly, tak si nepředstavuji, že to jde hladkou křivkou, ale že to jsou schody. A já si myslím, že krize středního věku je další schod,“ nastínila Jitka Marečková.

„A že jsme došli na konec jednoho schodu, ve kterém jsme už nějaké úkoly odvedli a naučili jsme se v tom období nějak být. A teď už nás příroda nebo kdo žene, že je potřeba, abychom zase šli na další schod v tom svém životě. Myslím si, že každý přechod na ten další schod je náročný,“ doplnila liberecká terapeutka. Krize středního věku je podle ní podobně náročný životní předěl jako třeba dětské období vzdoru, nástup do školy nebo třeba puberta. Je to životní fáze, kterou si podle ní nejspíš musí projít každý člověk.

A o čem si ještě Veronika Korytářová s Jitkou Marečkovou povídaly? Třeba o tom, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychoterapeutem, jestli existuje něco jako „dobrý“ strach, co je to vlastně štěstí, nebo že je důležité, aby se lidé uměli sami pochválit. Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související