S odstřelem přemnoženým divokých prasat budou v Libereckém kraji pomáhat policisté

10. září 2024 14:30

Policisté měli v Libereckém kraji během září 2024 začít s mimořádnými odstřely divokých prasat. Na konci prázdnin to oznámil ministr zemědělství. Začátek lovu se ale posune.

Čtěte také

V Libereckém kraji se mezi divokými prasaty stále šíří nákaza africkým morem. V regionu jsou navíc přemnožená. S jejich mimořádným odstřelem měla v září 2024 pomoct policie, jak na konci prázdnin oznámil ministr zemědělství Marek Výborný z KDU-ČSL. Původně naplánovaný termín se ale nestihne.

Konkrétní termín zatím není jistý. Podle mluvčí policejního prezidia Hany Rubášové by odstřely měly začít ve druhé polovině října 2024. Policisté se na akci zatím připravují.

Myslivci a veterináři nebudou spolupracovat s policií poprvé. Vláda už tímto způsobem podobnou situaci v minulých letech řešila.

Policejní střelci budou pracovat zpravidla v noci, od pondělí do čtvrtka, na místech, kde je prasat nejvíc. Přednostně budou odstřelovat velké divočáky tak, aby potom bylo možné odstranit celou skupinu.

Podle mluvčího Ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého je celonoční nasazení policejních střelců pro snížení počtu prasat nejefektivnější. Myslivci pak budou lovit hlavně během víkendu.

Veterináři v Libereckém kraji bojují s africkým morem prasat už téměř dva roky. První případ se objevil na začátku prosince 2022 na Frýdlanstku, od té doby se nákaza šíří směrem na jih. Od roku 2022 se v Česku nakazilo africkým morem 84 divokých prasat.

V roce 2023 zaznamenala Státní veterinární správa 56 nakažených zvířat, v roce 2024 jich je (k 10. září) je zatím 27. Území nákazy se ale stále rozšiřuje.

S problémy kvůli přemnoženým divočákům se lidé setkávají v řadě měst. Například ve čtvrtek 5. září 2024 se objevila skupina mladých divočáků v centru České Lípy, informovala o tom tamní městská policie. Prasata vběhla i do Jiráskova divadla. Na konci srpna 2024 naháněli myslivci v Jablonci nad Nisou mladá divoká prasata, která se pohybovala v okolí Žižkova vrchu.

Spustit audio

Související