S aplikací třetí dávky vakcíny proti covidu-19 začalo i očkování proti chřipce. Pro koho je vhodné?

23. září 2021 12:10

V Česku se začalo očkovat nejen třetí dávkou proti nemoci covid-19, ale souběžně začíná i očkování proti chřipce. Jak je to s kombinací obou vakcín, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Česká republika bude mít v roce 2021 k dispozici kolem milionu vakcín, to je zhruba o 15 % víc než loni. V minulé sezóně se nedostalo na všechny, kteří očkování proti chřipce chtěli. Podle mluvčí krajské hygienické stanice Zuzany Balašové si vakcíny do svých ordinací následně objednávají sami praktičtí lékaři, u kterých se lidé mohou proti chřipce nechat očkovat. Podle Balašové je právě teď, začátkem podzimu, na očkování proti chřipce nejvhodnější doba.

Hodně lidí zajímá, zda se můžou nechat očkovat proti covidu-19 i proti chřipce najednou. Podle odborníků jsou možné obě varianty; a to jak očkování v jeden den oběma vakcínami, každou do jedné paže, tak i postupné očkování s odstupem dvou týdnů.

„U dvou vakcín, které jsou ‚neživé‘, což tyto dvě jsou, se historicky používá interval 2 týdny mezi dvěma dávkami. Na druhou stranu je možné využít i současné očkování,“ vysvětlil pro Český rozhlas epidemiolog Jan Kynčl.

Pro obě očkování najednou mluví i studie odborníků, kteří už pracují na jedné vakcíně, která by byla účinná jak proti covidu-19, tak proti chřipce; očkovalo by se z jedné ampulky. To bude ale záležitostí příštích let.

Kdo by se měl proti chřipce nechat očkovat

Každý, kdo nechce zbytečné komplikace, které mohou chřipku provázet, by se měl v podzimních měsících proti ni nechat naočkovat. Lékaři upozorňují na to, že se letos může šířit mnohem víc; zejména pokud skončí protiepidemická opatření v podobě nošení roušek nebo dodržování odstupů.

Podle krajské epidemioložky Jany Prattingerové je proočkovanost lidí proti chřipce u nás stále velmi nízká. Očkování se doporučuje hlavně starším lidem, těm nad 65 let věku ho hradí zdravotní pojišťovny. Doporučuje se také zdravotníkům; podle hlavní sestry liberecké krajské nemocnice Marie Fryaufové ale není pro zdravotníky povinné.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související