Jan Cimický: Chřipka je záludná potvora. Člověk si ji musí zakázat

Psychiatr a spisovatel Jan Cimický oslavil v pátek 23. února sedmdesáté narozeniny. Jak se vyrovnat s přibývajícím věkem, o své nové knížce nebo jak zatočit s chřipkovou nákazou – o tom všem se známý lékař rozpovídal pro Český rozhlas Liberec.

 „Svůj věk jsem si začal uvědomovat, až když jsem se podíval do kalendáře. Do té doby mi to přišlo pořád divný. Když je člověku dvacet, má pocit, že až mu bude sedmdesát, tak už umřel,“ říká s úsměvem Cimický a pokračuje: „Nemůžu říct, že bych se cítil významně hůř. Snad jen s tím rozdílem, že jsem před pár dny chytil šílenou chřipku.“ Proti nemoci se dá podle lékaře bojovat i duševními silami.

Proti chřipce silou vůle

„Je to taková záludná potvora, ale myslím, že nejdůležitější je, že člověk si to musí zakázat. Jako říkala Helena Růžičková, že měla mizerný život, tak si říkám, že když chřipka přišla, tak ať kouká vypadnout. Silou vůle se mi to podaří zvládnout.“
V těchto dnech takřka k sedmdesátým narozeninám Janu Cimickému vychází nová publikace s názvem Tržnice Wang Freres. „O knížkách, které jsem napsal, moc povídat neumím, tak bude lepší, pokud o ni bude mít někdo zájem, ať si ji raději přečte.“

autoři: Jan Žíla , Jaroslava Mannová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.