Rušení pošt: V České Lípě skončí pobočky na Severu, v České ulici a v Dobranově

Uzavření více než tří set poboček České pošty se blíží. O polovinu ze šesti poštoven přijdou od 1. července například v České Lípě. Ztroskotala tam i jednání města o zapojení do programu takzvaných partnerských pošt.

Čtěte také

K 30. červnu 2023 skončí 300 sta poboček České pošty. Vedení podniku je vybíralo tak, aby v každé obci alespoň jedna pošta zůstala. Netýká se to ale vesnic, které spadají pod větší města. Mezi třemi z šesti zrušených pošt v České Lípě je tak i pošta v Dobranově.

Kromě dobranovské, přijdou v České Lípě ještě o pobočku pošty na sídlišti Sever a také malou poštovnu u depa v České ulici. Někteří tamní obyvatelé jsou k rušení pošt smířliví. „Ani mi to moc nevadí“, říká pan Petr, který bydlí na Svárově. „Veškeré tyto služby nahradí jakákoliv Balíkovna, Zásilkovna, je to na každém roku, je to rychlejší i levnější,“ myslí si.

Město Česká Lípa s vedením státního podniku opakovaně jednalo kvůli alespoň částečné náhradě tří poboček, které ve městě na konci června skončí, v rámci programu Pošta Partner plus. Podmínky České pošty ale byly pro město nevýhodné.

„Ze strany pošty ta jednání byla konstruktivní, (…) , nicméně ztroskotala na finanční stránce,“ potvrdila starostka České Lípy Jitka Volfová z hnutí ANO; podobně se vyjádřili i další starostové dotčených obcí.

„Měli jsme desítky žádostí o schůzky a konzultace o tom, jak by ta konkrétní Pošta Partner Plus v dané obci měla vypadat, teď vedeme jednotky konkrétních jednání. Chápeme, že pro obce je to finančně náročné, že si to nemůžou dovolit,“ uvedl mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Pokud se po 1. červenci 2023 projeví počet zachovaných poboček jako nedostačující, nebrání se Česká pošta obnovení jednání o zapojení měst.

Spustit audio

Související