Město Liberec bude hledat nového ředitele Šaldova divadla, Jarmila Levko míří do Poslanecké sněmovny

24. leden 2022 15:03

Stávající ředitelka libereckého Divadla F. X. Šaldy Jarmila Levko z SLK míří do dolní komory Parlamentu, kde nahradí Jana Farského ze STAN, který po kritice kvůli stáži v USA na post rezignoval. Liberec, jako zřizovatel divadla, musí řešit, kdo ji nahradí.

Čtěte také

Jak už z našeho vysílání víte, poslanec hnutí STAN Jan Farský, který před týdnem odletěl na stáž do Spojených států amerických, se vzdá mandátu ve sněmovně. Nyní řeší, jestli je možné z USA odstoupit od poslaneckého mandátu notářským zápisem. Pokud nenalezne právnické řešení do týdne, bude muset přiletět do Česka.

Jana Farského má v dolní komoře Parlamentu nahradit ředitelka libereckého Divadla F. X. Šaldy Jarmila Levko, mimo jiné liberecká zastupitelka za SLK.

Termín svého nástupu do sněmovny zatím stávající ředitelka divadla nezná. Nejdříve musí přijít na řadu formální kroky k převzetí mandátu. I podle náměstka libereckého primátora pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch Ivana Langra z SLK je předčasné mluvit o konkrétním termínu, protože bude podstatné, kdy bude moci složit poslanecký slib. Obě strany se nicméně dohodly, že není možný souběh dvou funkcí, tedy poslaneckého mandátu a ředitelky divadla.

Zatím tedy není jasné datum, kdy Jarmila Levko na pozici ředitelky divadla skončí. Město a stávající ředitelka se se ale dohodly, že předá rozpracované projekty tak, aby měl nový ředitel nástup co nejjednodušší.

Řada věcí už je připravená, například výměna sedadel a podlah na 2. a 3. balkoně, která je plánovaná na letní měsíce, i další menší opravy a investice. Dramaturgický plán na sezónu 2022/2023 je také hotový, divadlo připravuje letní open air představení a už je také rozpracovaný program na oslavy 140. výročí otevření Šaldova divadla, které bude na podzim roku 2023.

Zřizovatel divadla, tedy město Liberec, bude vybírat ředitele nového a v rozhodování bude hrát roli hned několik věcí daných zákoníkem práce. Například to, že do funkce poslankyně bude Jarmila Levko uvolněná a po skončení má nárok vrátit se na post ředitelky divadla.

To je jedna z klíčových věcí, které budou hrát roli v rozhodování, jak k řešení přistoupit. Pokud by došlo na konkurz, vítěz by měl místo jisté jen na dobu přibližně 3 a 3/4 roku. Podle Langra to může ovlivnit počet zájemců, stejně tak to může být komplikací při uskutečnění nějaké vize. Další variantou je pověřené vedení. To jsou ale jen některé z možných variant. O tom, jakým způsobem bude vybraný nový ředitel Divadla F. X. Šaldy, rozhodne rada města, a připravené bude řešení v několika variantách.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související