Řidiči, pozor! Sražená zvěř v kufru auta je pytláctví

11. říjen 2017
Koktejl

Statistiky jsou neúprosné. Ročně zahynou pod koly aut stovky tisíc kusů zvířat. Nejčastější střety se odehrávají v jarních a zejména v podzimních měsících, kdy zvěř přechází silnice kvůli hledání potravy.

„V každém ročním období se lesní zvěř chová jinak. Například v zimních měsících vyhledává kolem silnic posypovou sůl, tam dochází opravdu k nebezpečným srážkám, které mohou mít pro řidiče fatální následky,“ upozorňuje na nebezpečné situace myslivec Petr Slaba z Dubé na Českolipsku, který považuje za rizikové období i podzim, kdy zvěř přes velmi často silnice migruje za potravou. Stoprocentní soustředěnost a pomalejší jízda řidičů je proto v tomto období nadmíru důležitá.

Střet se zvěří? Nesnažte se vyhnout srážce za každou cenu

Pokud se však do neodvratného střetu se zvěří dostaneme, neměli bychom se podle myslivce Petra Slaby za každou cenu snažit srážce vyhnout. Pokud nemůžeme kolizi nijak zabránit, potom platí pravidlo intenzivního brzdění a neuhýbání. Pokud bychom se snažili na poslední chvíli uhnout, hrozí například i přejetí do protisměru, kde se můžeme střetnout s protijedoucím autem nebo nás může ohrozit i náraz do stromu u silnice.

Každou srážku hlaste policii. Ta informuje myslivce

V každém případě by podle Petra Slaby mělo platit pravidlo nahlášení každého střetu se zvěří policii. „Policie má kontakty na místní myslivce, kteří danou lokalitu mají na starosti. Sražené zvíře může odběhnout několik desítek metrů, kde leží, a trvá třeba půl dne, než zhasne, a ta doba je pro něj velkým utrpením.“

Myslivec Petr Slaba má doma už víc jak rok hodně netradičního mazlíčka. Liška Mína je prý miláčkem rodiny

Na co bychom podle myslivce měli zapomenout, je naložení zvěře do kufru za účelem vlastní spotřeby. „Za prvé jde o jistou formu pytláctví a za druhé by si každý měl uvědomit, že například divoká prasata by se měla nechat vyšetřit na různá onemocnění, mezi nimiž je aktuálně prasečí mor, proto apeluji na řidiče, aby se v tomto případě obrátili na myslivce.“

Petr Slaba z Dubé má s myslivostí bohaté zkušenosti
autor: Iveta Kalátová
Spustit audio