Restituční kauza rodu Walderode se znovu vrací k soudu v Semilech

28. duben 2021 12:06

Restituční kauza rodu Walderode se vrací zpět k semilskému soudu.  Rozhodl o tom Nejvyšší soud. Ve sporu se dědička šlechtické rodiny Johanna Kammerlanderová domáhá vrácení rozsáhlých majetků na Turnovsku včetně zámku Hrubý Rohozec.

Čtěte také

Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu semilský soud chyboval, když před dvěma lety rozsudkem vyšel vstříc restituentům a Karla des Fours Walderode uznal oprávněnou osobou. Proti tomu se dovolaly Lesy České republiky, Národní památkový ústav, město Turnov a Státní pozemkový úřad.

Jak uvedl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček, Walderode oprávněnou osobou nebyl. Karl des Fours Walderode přišel o majetek jako Němec na základě Benešových dekretů a po válce žádal, aby mu bylo československé občanství vráceno. V jeho případě ale nebylo v roce 1947 podle soudu rozhodnuto řádně.

Tehdejší osvědčení ministerstva vnitra nevyhovuje, mělo mít formu výměrů a kromě výrokové části mělo být i řádně odůvodněno. Ministerstvo vnitra vydalo v prosinci roku 1947 stejně jako o pár dní později magistrát hlavního města Prahy shodně průkaz o státním občanství, k čemuž ale nebylo věcně příslušné.

Nejvyšší soud proto teď zrušil předchozí rozsudky krajského soudu v Hradci Králové i prvoinstančního semilského, kterému vrací věc k dalšímu řízení a zavazuje ho, aby respektoval právní názor Nejvyššího soudu.

Čtěte také

Verdikt soudu uvítal Miloš Kadlec, ředitel Územní památkové správy na Sychrově. Pod ní patří zámek Hrubý Rohozec, který je také součástí majetkového sporu. „Tato kauza se už táhne třicet let a pro ten objekt to není zrovna příznivé, protože do něho můžeme investovat finanční prostředky pouze na nezbytnou údržbu, aby nedocházelo k nějakým havarijním situacím.“

autoři: Jana Pšeničková , Pavel Kudrna , Michal Jemelka , reČRoL
Spustit audio

Související