Turnov chce zvrátit rozhodnutí v restituční kauze rodu Walderode. Podal dovolání k Nejvyššímu soudu

18. září 2019 10:16

Turnov podal dovolání k Nejvyššímu soudu v restituční kauze rodu Walderode. Město tak chce změnit červnový rozsudek Krajského soudu v Hradci Králové.

Rozsudek Krajského soudu v Hradci Králové z června letošního roku uznal za oprávněný nárok šlechtického rodu na vydání pozemků, lesů i turnovského zámku Hrubý Rohozec.

Čtěte také

Dovoláním se chce město bránit právě možnému vrácení některých parcel v katastrálním území Daliměřic a Malého Rohozce. „Rozsah těch pozemků bude případně součástí nějakého dalšího právního sporu,“ říká nezávislý starosta Turnova Tomáš Hocke. Pokud u soudu prohraje, přijde Turnov mimo jiné o nezastavěné plochy v průmyslové zóně Vesecko.

Walderode přišel o majetek jako Němec na základě Benešových dekretů a spor se týká i toho, zda se za druhé světové války proti československému státu neprovinil. O tom, že Karel des Fours Walderode na majetek zkonfiskovaný Benešovými dekrety má nárok, rozhodl v září 2017 Okresní soud v Semilech. Legitimitu nároku rodu Walderode založil soud na tom, že Karlu Walderode bylo československé občanství po válce v roce 1947 vráceno. Státní instituce a další subjekty se odvolaly ke Krajskému soudu v Hradci Králové, který v červnu rozsudek okresního soudu potvrdil.

Vydání pozemků a budov v hodnotě kolem tří miliard korun se domáhá vdova po Karlovi des Fours Walderode, Johanna Kammerlanderová. Dovolání podal už státní podnik Lesy ČR a chystají se k tomu i památkáři. 

autor: Jan Charvát | zdroj: ČTK
Spustit audio