Hodiny na Hrubém Rohozci tikají. Jinak je na zámku ticho

Neplánované období bez výletníků kasteláni hradů a zámků využívají k jarnímu úklidu. Ten si na velikonoční svátky naplánovali například na Hrubém Rohozci na okraji Turnova.

Kastelán Hrubého Rohozce Jiří Holub vozí na nádvoří květináče, které byly doteď v zimovišti v chodbě zámku. Právě teď je vhodný čas květiny přesadit a dát je znovu ven.

Kastelán Hrubého Rohozce Jiří Holub při úklidu zámeckých prostor

„Je to pro nás po letech změna, na Velikonoce jsme zvyklí na návštěvníky a letos by jich tady bylo díky pěknému počasí dost. Dáváme dohromady květinovou výzdobu, která bude v nádvoří,“ ukazuje kastelán Jiří Holub.

A jak to vypadá uvnitř? Komnaty jsou prázdné, lustry nesvítí, všude je ticho. Vypadá to, jako by se tam zastavil čas, ale ne tak docela. Všechny hodinové stroje Jiří Holub poctivě natahuje. A pustil se do revize knih, která během zimy není kvůli teplotám možná.

Komnaty jsou prázdné, lustry nesvítí, všude je ticho. Tak to teď vypadá na zámku Hrubý Rohozec

Na Hrubém Rohozci mají deset tisíc svazků. „Máme spoustu knih o balónovém létání a dokonce tady v kraji nad Českým rájem vznikly první letecké fotky,“ říká kastelán.

Z některých snímků vznikly pohlednice zámku. Ty ale návštěvníci minimálně do léta nepošlou. První optimistické odhady směřují začátek sezony do června nebo července. I v době nouzového stavu je ale možné navštívit zámecký park.

Zámek je sice pro turisty zavřený, v parku je ale možné se projít
autor: sas
Spustit audio

Související