Rok 2021 nejen „koronavirový“ očima a (hlavně) mikrofony redaktorů Českého rozhlasu Liberec

Připomeňte si s námi nejzajímavější reportáže našich redaktorů, které natočili v uplynulém roce 2021. Z nepřeberného množství je v našem archivu vybrala redaktorka Ivana Bernáthová.

Naši reportéři měli v roce 2021 opět spoustu práce. Přinášeli detailní informace o všech opatřeních zavedených kvůli epidemii nemoci covid-19, zaznamenali také spoustu pozitivních novinek v našich městech i obcích a natáčeli i veselé a inspirativní příběhy o lidech z našeho kraje.

František Burda trénuje na Máchově jezeře

Nejprve vás vezmeme na Máchovo jezero za malých jachtařem, který se do lodí zamiloval už v pěti letech. Jeho dědeček mu tehdy koupil jachtu a malý František v ní rovnou vyplul na vodu. Teď je mu jedenáct a láska k plachtění za ta léta jen zesílila. Do českolipského Jacht klubu na Máchovo jezero za ním byla redaktorka Lucie Fürstová.

Připomeneme, že v městských autobusech a tramvajích v Liberci pomáhá chránit cestující před koronavirem speciální fólie. Dopravní podnik ji jako první v Česku nechal oblepit místa, kterých se lidé v autobusech a tramvajích nejvíc dotýkají. Jak antimikrobiální fólie funguje, se vydala zjistit reportérka Eva Malá.

Že se v minulém roce lidé v Libereckém kraji dokázali skvěle bavit, vám dokáže reportér Tomáš Mařas. Po roční pauze, tedy po tichu způsobeném koronavirem, se totiž do Smržovky vrátil Slet bubeníků a u toho Tomáš nemohl chybět.

Komín v areálu bývalé jablonecké výtopny Brandl byl vysoký 162 metrů. K zemi šel 25. září krátce po 9. hodině ráno

V novoročním pořadu reportérů Českého rozhlasu Liberec se vydáme také do Jablonce nad Nisou. Po desetiletí městu dominoval 160 metrů vysoký teplárenský komín. V září 2021 ho čekala demolice, na kterou střelmistři použili asi 75 kilogramů plastické trhaviny a 250 rozbušek. Více než 10 000 tun vážící železobetonový monolit se k zemi zřítil během několika vteřin. A byl u toho redaktor Jiří Jelínek.

Reportér Michal Jemelka je známý tím, že miluje běh na lyžích a účastní se pravidelně legendární Jizerské padesátky. V roce 2021 se stejně jako jiní lyžaři potýkal s problémy.

Šťastný úsměv v cíli

Slavný závod mohli jet jen profesionálové, amatéři pouze virtuálně. Co to je ale za sport, že? A aby toho nebylo dost, v době lockdownu, kdy nebylo možné cestovat mezi okresy, nemohl ani jezdit z Liberce do Bedřichova, který je v jabloneckém okrese. A tak byl rád, že mohl alespoň jednou zajet do Polska, kam to bez karantény po jistou dobu šlo, pokud jste v zemi nestrávili víc než 12 hodin. Jak zjistíte Michal a další Češi si perfektně upravenou magistrálu v Jakušicích hodně pochvalovali.

U sportu ještě chvíli zůstaneme, půjdeme ale ze zimy a sněhu do tepla sportovní haly, kde trénují stolní tenisté. Jsou tu hlavně „mláďata“, ale potkáte tam i neuvěřitelně vitálního 86letého Oldřicha Mikulu. Ten je, jak zjistil náš sportovní redaktor Pavel Petr, schopný sehrát skvělý zápas i s klukem o 75 let mladším.

Jestlipak se v Tanečku tančí? Ivana Bernáthová na stopě původu názvů vísek a obcí Libereckého kraje

Po všem tom sportu si také „zatancujeme“. Na Českolipsku totiž redaktorka Ivana Bernáthová objevila vesničku, která se jmenuje Taneček a zajímalo ji, zda se současní obyvatelé drží tradic někdejších německých starousedlíků, kteří rádi vytáčeli valčíky, polku i vášnivé tango.

Redaktorku Šárku Škapikovou většinu slýcháte v reportážích z hor, kde sleduje nejen sněhové podmíky, ale také například činnost Horské služby Jizerských hor a tamních lesníků. Informuje také o novinkách a aktualitách, které se týkají škol v našme regionu, občas ale také dělá „nebezpečné" věci...

Jak uslyšíte v reportážích, rok 2021 byl nakonec i docela optimistický, věříme, že v podobném duchu prožijeme i rok 2022.

Za celý tým redaktorů, kteří pro vás budou i v novém roce budou připravovat reportáže, přejeme nejen hodně zdraví, štěstí a lásky, ale taky hodně dobrých zpráv.

Spustit audio

Související