Profesionálním hasičům v Libereckém kraji chybí kolegové do výjezdu. Nejvíce na Českolipsku

17. leden 2023 13:31

Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje hledá do svých řad hasiče do výjezdu. Aktuálně jich chybí deset. Nejvíce je postrádají na stanicích na Českolipsku, ale i v Turnově nebo v Tanvaldu. Podrobnosti zjistila redaktorka Eva Malá.

Čtěte také

V současné době (leden 2023) u hasičů na desíti stanicích pracuje bezmála tři stovky výjezdových hasičů. Uchazeč o tuto službu musí být starší 18 let, mít české občanství a být trestně bezúhonný. Pak také musí mít vystudovanou střední školu, kterou ukončil maturitou.

Samozřejmostí je, že musí být v pořádku po zdravotní, osobnostní a také fyzické stránce. Už méně je známé, že hasič ve služebním poměru nesmí být členem politické strany, nebo politického hnutí, a nesmí mít živnostenskou, nebo jinou výdělečnou činnost, která by byla v rozporu se zákonem o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů.

Zájemce čeká u hasičů osobní pohovor, psychologické vyšetření a komplexní lékařská prohlídka. Fyzické testy způsobilosti jsou samozřejmě součástí. Mají u nováčků prověřit fyzickou zdatnost, a to jak vytrvalostní, tak i silovou. Například ve věkové skupině do 29 let na nováčky čeká ve vytrvalostní disciplíně i plavání.

Co všechno má výjezdový hasič na starosti? A jaké benefity služba u sboru přinese? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související