Ředitel domova důchodců nepřímo obvinil pečovatelku, že nakazila seniory covidem. Žena se u soudu domáhá omluvy i náhrady

4. září 2021 10:53

Pečovatelka Domova důchodců Velké Hamry, kterou v červnu nepřímo obvinili z podílu na smrti klienta, se u soudu domáhá veřejné omluvy a náhrady vzniklé újmy. Domáhá se také toho, aby se ředitel i domov důchodců zdrželi dalších zásahů do práva na ochranu osobních údajů a soukromí. Na dotaz ČTK to sdělil Tomáš Nielsen z občanské platformy Zdravé fórum, který pečovatelku ve sporu zastupuje. Ředitel domova Čestmír Skrbek nechtěl případ komentovat.

Nepřímé obvinění pečovatelky

Domov ve Velkých Hamrech museli na začátku června na týden zavřít pro návštěvy poté, co se koronavirus prokázal u dvou očkovaných klientů a jedné pracovnice. Ta podle ředitele patřila k sedmi zaměstnancům domova, kteří očkování odmítli. Jeden z klientů koronaviru podlehl. Přestože v domově neočkované zaměstnance i návštěvy na koronavirus testovali, zavlečení nákazy zabránit nedokázali. Na případ upozornil Český rozhlas.

Čtěte také

Skrbek tehdy uvedl, že to není potvrzené, ale že spolu s neočkovanou pracovnicí onemocněla i její rodina. Jméno pracovnice ředitel domova nikdy neřekl, přesto podle Nielsena jednal v rozporu s právními předpisy i nařízením Evropské unie o ochraně osobních údajů, tzv. GDPR. Nejen pečovatelka, ale i její rodina musela podle právníka čelit negativním útokům médií i okolí.

Co na to Úřad pro ochranu osobních údajů 

Podle Nielsena nesmí zaměstnavatel poskytovat informace, které by v souhrnu vedly k přímé či nepřímé identifikaci osoby, obrátil se proto se stížností na Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

„Jsem přesvědčen, že žádný zaměstnavatel nemá nárok na to vědět, zda je jeho zaměstnanec očkován proti nemoci covid-19, nebo ne. Pokud se to však dozví, musí s takovou informací nakládat skutečně jako s velice citlivým osobním údajem," doplnil právní zástupce pečovatelky. Nielsen zároveň vyzval ostatní zaměstnance domova, aby se k podnětu připojili, pokud mají podezření, že ředitel nebo jeho podřízení porušují jejich soukromí.

Čtěte také

Mluvčí ÚOOÚ Tomáš Paták ČTK potvrdil, že úřad obdržel podnět v souvislosti s postupem vedení Domova důchodců Velké Hamry při zpracování osobních údajů zaměstnanců a klientů. Podnět podle něj upozorňuje na způsob jednání, který překročil zákonné meze zpracování údajů, s možným navazujícím zásahem do soukromí, umocněným tím, že informace o ošetřovatelce byla spojena s informací o úmrtí ošetřované osoby.

„Zpřístupňovat informaci o zaměstnanci ve výše uvedeném rozsahu právo nedovoluje, zaměstnavatel je oprávněn zpracovávat údaje v rámci pracovněprávního vztahu, nikoliv je publikovat či předávat médiím," uvedl Paták. Jednání vedení domova důchodců pode něj úřad dál prověřuje, aktuálně obdržel doplnění podnětu.

Domov ve Velkých Hamrech patří se 130 klienty k velkým zařízením sociálních služeb v Libereckém kraji. „Všichni naši klienti jsou proti koronaviru očkování a také většina z 90 zaměstnanců," řekl již dříve ČTK Skrbek. Očkování podle něj nelze pracovníkům nařídit, sami by si ale měli uvědomit, jak nebezpečný je koronavirus pro seniory v domovech. „Často jsou vážně nemocní, jejich imunita je oslabená, a ani očkování je tak nemusí ochránit," dodal.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související