Domov důchodců ve Velkých Hamrech je kvůli nákaze koronavirem v karanténě

10. červen 2021 18:19

V domově seniorů ve Velkých Hamrech na Jablonecku se objevila nákaza koronavirem. Jeden klient zemřel, další dva lidé jsou nakažení. 10. června tam testy podstoupilo 57 zaměstnanců a klientů. Onemocnění covid-19 se v zařízení objevilo, přestože většina klientů a zaměstnanců je očkovaná.

Podle ředitele zařízení Čestmíra Skrbka se ale nákaza potvrdila u jedné z pečovatelek, která vakcinaci nepodstoupila. Jak řekl České tiskové kanceláři, ukazuje se, že neočkovaní pracovníci jsou v sociálních a také zdravotnických zařízeních největším rizikem. Liberecký kraj coby zřizovatel bude 10. června téma řešit na jednání Asociace krajů České republiky, projednat chce hlavně potřebu očkování pro zaměstnance v sociálních službách.

Udělal jsem všechno proto, abych je (zaměstnance) k očkování přesvědčil, nutit je ale nemohu...
Čestmír Skrbek, ředitel domova seniorů

Domov ve Velkých Hamrech patří se 130 klienty k velkým zařízením sociálních služeb v Libereckém kraji. „Všichni naši klienti jsou proti koronaviru očkování a také většina zaměstnanců, z 90 se jich očkovat nenechalo jen sedm. Udělal jsem všechno proto, abych je k očkování přesvědčil, nutit je ale nemohu," řekl Skrbek.

Neočkovaná pečovatelka onemocněla

„Zatím to není potvrzené, ale jedna neočkovaná pečovatelka nám na koronavirus onemocněla a celá její rodina, a zrovna na oddělení, kde pracuje, se u dvou seniorů objevil covid," doplnil ředitel. Přestože v domově stále každý týden neočkované pracovníky sami testují, zavlečení nákazy zabránit nedokázali.

Čtěte také

Život v domově, který se sotva začal vracet do starých kolejí, se tak znovu zastavil. Na nákazu se podle ředitele domova přišlo ve chvíli, kdy jeden z klientů zkolaboval a odvezli ho do nemocnice. Tam zjistili, že má koronavirus. „Šlo o britskou variantu, nemoci bohužel podlehl," řekl Skrbek. Následné testování odhalilo další dva nakažené. 10. června prošlo v domově PCR testováním dalších 60 vytipovaných, kteří s nimi byli v kontaktu.

Podle Skrbka není možné lidem očkování nařídit, sami by si ale měli uvědomit, jak nebezpečný je koronavirus pro seniory v domovech. „Často jsou vážně nemocní, jejich imunita je oslabená, a ani očkování je tak nemusí ochránit," dodal.

Podle informací z ministerstva zdravotnictví nových případů v Libereckém kraji v tomto týdnu přibývá, ve středu 9. června odhalily testy dalších 21 nových případů nákazy, z toho 17 na Liberecku, tři na sousedním Jablonecku a jeden na Českolipsku. Za poslední týden připadá v kraji na 100.000 obyvatel 27 nových případů.

Podle ředitele Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimíra Valenty prokázaly testy v Libereckém kraji jak britskou mutaci, tak indickou. O jakou variantu jde ve Velkých Hamrech, musí podle něj ještě potvrdit laboratoř.

autoři: Šárka Škapiková , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související