Původní litografie je taková šťavnatá, to jsem chtěl dosáhnout, přiznává autor nové mince Jana Saudka

30. červen 2021

V úterý 29. června v České mincovně v Jablonci nad Nisou razili další pamětní medaile. Tentokrát jako hold jednomu z našich nejznámějších uměleckých fotografů - Janu Saudkovi. Předlohou byl jeho obraz Marie č. 1.

Marie byla moje třetí žena, kterou jsem velmi miloval. A byla z Jabloneckých Pasek, život jde v kruhu…
Jan Saudek, fotograf

Rytec Vojtěch Dostál v ateliéru

V České mincovně v Jablonci nad Nisou se 29. června slavnostně razily zlaté a stříbrné medaile fotografa Jana Saudka. 100 zlatých a 500 stříbrných medailí zobrazuje na averzní neboli lícové straně motiv úst, převzatý ze slavného Saudkova obrazu Marie č. 1., pro který stála modelem umělcova třetí manželka. Autorem mimořádné série je rytec, medailér a pedagog na jablonecké umělecko-průmyslové škole Vojtěch Dostál, kterého si Jan Saudek vybral ve výtvarné soutěži. U ražby byl i redaktor David Hamr.

Zlatá medaile České mincovny, která vzdává hold Janu Saudkovi a jeho obrazu Marie č. 1, váží dvě trojské unce. Ve stříbrné verzi jde o medaili s průměrem 37 milimetrů a hmotnosti jedné trojské unce.

Přestože Jan Saudek proslul jako světoznámý fotograf, je rovněž uznávaným malířem. Malby, které tvoří, bývají inspirovány jeho fotografiemi a obraz Marie č. 1 není výjimkou. Umělcův první litografický počin, který vznikl v roce 2020, vychází z ikonické fotografie z roku 1974 a předkládá sytě rudé rty smáčené modrými kapkami vody.

autoři: David Hamr , reČRoL | zdroj: Česká mincovna
Spustit audio

Související